Испания вдига минималната заплата със задна дата


Испания вдига минималната заплата със задна дата
Снимка: iStock

12378

Испания ще повиши минималната заплата с нови 8%, за да помогне на хората да се преборят с високата инфлация. "Ще одобрим ново увеличение от 8% на минималната заплата, за да достигне 1080 евро" бруто за 14 месеца, каза премиерът Педро Санчес пред Сената, горната камара на парламента на Испания.

Досега минималната заплата беше 1000 евро (при 14 плащания на година). Увеличението, петото по време на управлението на Санчес, ще се прилага със задна дата от 1 януари.

Испания традиционно изплаща заплатите на 14 месечни плащания годишно, като допълнителните заплати обикновено се дават през юли и декември. Разделено на 12 месеца, това би се равнявало на плащане от 1260 евро бруто (15 120 евро на година).

Този ход, който идва след като средната инфлация достигна 8,4% през 2022 година, е част от план, договорен в рамките на коалиционното споразумение с лявата партия Unidas Podemos за увеличаване на нетната минимална работна заплата до 60% от средната месечна заплата в страната до края на 2022 г., когато приключва срока на споразумението. "Спазваме нашия ангажимент да повишим минималната заплата до 60% от средната испанска заплата", увери испанският премиер.

Санчес подчерта, че откакто е на власт, минималното възнаграждение има ръст от 36 на сто - от 735 до 1000 евро, като по този показател страната е на второ място в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. През 2019-а увеличението беше от 764 на 900 евро, през 2020-а бяха добавени още 50 евро, а през 2021-а минималната заплата стана 1000 евро. Испания ще увеличи минималната заплата с 22%

Министерството на труда съобщи в изявление, че минималната заплата се е увеличила с 47% през последните 5 години, предава Reuters.

Санчес отчете намаляването на покупателната способност на населението. Той рязко критикува големите фирми, като посочи, че печалбите им растат, но отиват при малцина, докато заплатите на мнозинството работещи остават непроменени. Това е само началото на борбата ни за подобряване на условията за труд на работещите и постигане на по-справедливо разпределение, зарече се министър-председателят.

"През 1999 г. един испанец трябваше да отдели 4 годишни заплати, за да си купи апартамент. Днес той или тя трябва да похарчи повече от два пъти повече, 8 годишни заплати", каза Санчес, докато защитаваше мярката в горната камара на парламента.

Въпреки че синдикатите настояваха за 1100 евро за 14 месеца, те приветстваха съобщението. "Ще има около 2,5 милиона бенефициенти и това ще има по-голямо въздействие върху жените, младите хора, тези с временни договори или работещите в селското стопанство или секторa на услугите", написа в Twitter шефът на профсъюза CCOO Унаи Сордо.

"Благодарение на споразумението със синдикатите, ние прилагаме един от основните ангажименти на законодателната власт: да достигнем поне 60% от средната заплата", написа в Twitter министърът на труда Йоланда Диас от Unidas Podemos. По думите ѝ това е много важен ден за работниците в Испания.

Разговорите за повишаване на минималната работна заплата бяха бойкотирани от работодателски групи, тъй като техните тревоги не бяха взети под внимание. Работодателите бяха склонни на увеличение от само 4%. Но те все пак са длъжни да се съобразят с по-голямото повишение.

Новото увеличение на минималната заплата идва на фона на висока инфлация, въпреки че нарастването на цените се забави значително през последните месеци. Инфлацията в страната 5,8% през януари, след като достигна връх от 10,8% през юли, най-високото ниво от 38 години.

През тази година в Испания ще се проведат първо местни, а после и парламентарни избори.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Новото испанско правителство вдигна пенсиите

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички