ИТ секторът може да вземе на работа 30 000 украински бежанци


ИТ секторът може да вземе на работа 30 000 украински бежанци
Снимка: iStock

3955

Българската ИТ индустрия може да назначи до 30 000 украински специалисти, като много български IT компании имат представителства в Украйна и изразяват готовност да осигурят работа у нас на служителите си оттам. ИТ секторът търси 30 000 нови служители

Това стана ясно на среща между представители на бранша, бизнес организации и министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер. Набелязани са конкретни стъпки за координация на усилията на държавата и бизнеса да помогнат на бежанците от войната в Украйна като настаняване и намиране на работа.

Ще бъде създаден Национален координационен щаб с участието на работодателите, който ще подпомага украинските граждани, които търсят убежище и работа в страната ни. "Трябва да канализираме процеса, така че по-лесно да включим бесарабските българи и украинци в пазара на труда у нас и да им осигурим достоен живот", посочи Лорер. "Ще им бъдат осигурени възможности за облекчаване на условията за пребиваване и работа в България", допълни той.

От страна на бизнеса беше изразена готовност за наемане на работа на украински граждани, които потърсят закрила у нас. Възможностите за преквалификации също са изключително важни, смятат работодателите.

Представителите на Асоциация на организациите на българските работодатели (АОБР) обявиха, че има възможност да бъдат наети до 200 000 специалисти във всички сфери на икономиката. От тях 20 000 би наела само текстилната промишленост, но също така и в преработващата промишленост, в селското стопанство, в туризма и други. Има нужда от машинни инженери, шофьори, строители и други 

Максимално бързо ще бъде събрана информация от бизнеса за възможностите в кои сектори е най-голямо търсенето. Бесарабските българи и украинските граждани са добре дошли у нас, беше подчертано от всички на срещата. Колко чужденци идват да работят у нас?

На срещата стана ясно още, че ще стартира и единен информационен портал, където ще бъде качвана информация за наличните работни места в България за украинските граждани. В него ще има информация за това какви професионални квалификации и образование се изискват.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

ИТ секторът поиска електронни трудови книжки и кадри от чужбина

България далеч не е мечта за чуждите специалисти

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички