Изплатиха близо 2.6 млн. лева забавени заплати след намесата на Инспекцията по труда, започват засилени проверки на работодатели


Изплатиха близо 2.6 млн. лева забавени заплати след намесата на Инспекцията по труда, започват засилени проверки на работодатели

4440

Изплатиха близо 2.6 млн. лева забавени заплати в резултат на проверките на Инспекцията по труда през първите седем месеца на тази година, съобщават от институцията чрез официалния си сайт.

Инспекцията по труда реагира в рамките на своите правомощия при всеки подаден сигнал за неизплатени възнаграждения и обезщетения. За първите седем месеца на годината от всички 66 940 бр. нарушения по трудовите правоотношения, 14 348 бр. са свързани със заплащането на труда, като 2707 бр. от тях се отнасят до задължението на работодателя за начисляване и плащане на трудовите възнаграждения. След намесата на инспекторите по труда са изплатени почти 2.6 млн. лв. за посочения по-горе период, пише в съобщението.

На фона на това контролните органи на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ) стартират засилени проверки, насочени към гарантиране изплащането на трудовите възнаграждения на работниците и служителите, посочват от инситутцията.

Във фокуса на кампанията попадат работодатели, за които в предходни проверки е установено, че бавят изплащането на заплати. Ограничаването на недекларирания труд е сред акцентите в дейността на Инспекцията по труда. Освен работата без трудов договор, част от проявите му са и нарушенията, свързани със заплащането на труда, по работното време, отпуските и други.

Вдигат с 20% минималната работна заплата

Нарушенията, свързани със забавени възнаграждения и обезщетения (чл. 128, чл. 228, ал. 3 и чл. 245 от Кодекса на труда) са основание за отстраняване на участници от обществени поръчки съгласно Закона за обществените поръчки (ЗОП). Предвидено е обаче те да бъдат отстранени, след като дължимите суми бъдат изплатени на работниците и служителите. След представянето на доказателства за изплащането им участникът в обществената поръчка може да получи удостоверение за липса на нарушения. Доказателствата трябва да бъдат представени в дирекцията „Инспекция по труда“, установила нарушенията с влязло в сила наказателно постановление, уточняват от институцията.

От 2018 г. Инспекцията по труда получи правомощие да инициира производство по несъстоятелност на работодатели, които бавят възнагражденията за повече от два месеца на поне 1/3 от работниците и служителите. В тези случаи се подават искови молби към съда, за да може работниците и служителите да се обърнат към Фонда за гарантирани вземания.

От началото на 2023 г. ИА ГИТ е подала 12 бр. искови молби за иницииране на производства по несъстоятелност. По три от делата е открито производство по несъстоятелност, две от дружествата са обявени в несъстоятелност, а една искова молба е оттеглена, тъй като работодателят е платил трудовите възнаграждения на работниците и/или служителите си, добавят от Инспекцията по труда.

София и всички останали: Къде у нас заплатите са най-високи и най-ниски?

Да не се пренебрегва безопасността, предупреждават от Инспекцията по труда

Инспекцията по труда планира по 2 000 проверки годишно във високорискови обекти

Инспекцията по труда се включва в кампанията срещу заплати в плик

Недостиг на кадри: Български град с под 20 000 души население предлага 9 000 лева заплата

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.83905
 • GBP
  1
  2.25552
 • JPY
  100
  1.24306
виж всички

Крипто валути


 • Bitcoin Cash
  1
  194.25
  187.42
 • Litecoin
  1
  121.10
  116.92
 • Ethereum
  1
  2235.90
  2158.81
 • Bitcoin
  1
  31708.65
  30614.95
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички