Изтича срокът за подаване на заявленията за еднократните помощи за ученици


Изтича срокът за подаване на заявленията за еднократните помощи за ученици
Снимка: БГНЕС

2714

Наближава крайният срок за подаване на заявленията за еднократните помощи за ученици – той е 15 октомври. Това напомниха от Агенцията за социално подпомагане (АСП) на родителите на ученици, записани в първи, втори, трети, четвърти и осми клас.

От тази учебна година помощта се предоставя на всички ученици от посочените класове, независимо дали са записани в държавно, общинско или частно училище. Те трябва да живеят постоянно в страната.

Помощта се предоставя без подоходен критерий на родители и осиновители, на приемни семейства/семейства на близки и роднини, на децата, настанени за отглеждане извън семейството, както и на настойници/попечители, които отглеждат детето.

Още: Пускат помощи за отопление от септември за няколко хиляди социално уязвими семейства с деца

Къде се подават документи?

Документи се подават в дирекциите „Социално подпомагане“ (ДСП) по настоящ адрес: лично, чрез лицензиран пощенски оператор, по електронен път с квалифициран електронен подпис или по електронен път чрез електронна административна услуга съгласно Закона за електронното управление.

Заявленията са публикувани на официалния сайт на АСП, раздел „Социално подпомагане“, подраздел „Семейни помощи“, Рубрика „Документи“ на адрес: https://asp.government.bg/bg/deynosti/sotsialno-podpomagane/semeyni-pomoshti/.

Размерът на подкрепата е 300 лева и се изплаща на два пъти. Половината от средствата се получават след отпускането на помощта, а остатъкът - в началото на втория учебен срок, ако детето продължава да посещава училище и не е допуснало 5 и повече неизвинени отсъствия. След започването на учебните занятия вече не се изисква удостоверение за ученика – АСП получава данните по служебен път.

Близо 226 000 семейства на деца, записани в първи, втори, трети, четвърти и осми клас, вече получиха право на еднократната помощ.

Още: Дадоха по 300 лв. на 100 000 семейства на първокласници и осмокласници

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички