Какво е предлагането на пазара на труда през септември?


Какво е предлагането на пазара на труда през септември?
Снимка: iStock

1160

След като през август наблюдавахме активизиране на предлагането на работа, през м. септември то продължава. Броят на обявите за работа в краят на месеца е нараснал с 1% или около 500 предложения повече. 

Според ежемесечният анализ на HR компанията и сайт за кариерно развитие JobTiger, на годишна база продължава да се наблюдават по-малко предложения. Обявите са с 3600 по-малко (-7%) спрямо м. септември 2022 г., като това се дължи основно на по-малкия им брой в сектор „ИТ“.

По сектори

Още: Колко и какви са предложенията за работа на пазара на труда?

С най-голям ръст на предложенията са секторите „Търговия и продажби“ (650 предложения повече, 6% ръст), „Производство“ (210 предложения повече, 3% ръст), „Счетоводство, одит, финанси“ (130 предложения повече, 7% ръст) и „Административни и обслужващи дейности“ (110 предложения повече, 2% ръст).

Броят на обявите остава непроменен в секторите „Строителство“, „Здравеопазване и фармация“, „Маркетинг и реклама“ и „ИТ“.

Спад наблюдаваме в секторите „Логистика и транспорт“ (80 предложения по-малко, 2% спад) и „Хотелиерство и ресторантьорство“ (150 предложения по-малко, 2% спад).

Още: Рекордно ниско ниво на безработицата в България през 2022 година

Дялово разпределение

Според анализът на HR компанията и кариерен сайт JobTiger, секторът „Търговия и продажби“ вече заема 1/4 от предложенията за работа в страната. Той запазва първото място с дял от 25%, следван от секторите „Производство“ (17%) и „Хотелиерство и ресторантьорство“ (15%).

Дяловото разпределение при останалите сектори също е непроменено спрямо предходния месец: „Логистика и транспорт“ (11%), „Административни и обслужващи дейности“ (10%), „ИТ“ (8%) „Строителство“ (6%), „Здравеопазване и фармация“ (4,8%), „Счетоводство, одит, финанси“ (4,6%), „Маркетинг и реклама“ (3%) и „Изкуство“ (1%).

Работа от къщи

Броят на предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа също остава непроменен спрямо м. август. Макар че тук се наблюдава спад от 2%, този тип предложения са едва 50 по-малко спрямо предходния месец, като общият им брой е 3550. Като дял те формират 9% от всички обяви.

Разпределението на този тип предложения по сектори също остава непроменено: 56% в секторa „ИТ“, следвани от „Административни и обслужващи дейности“ (17%), секторите на аутсорсинг (BPO) индустрията (16%) и „Търговия и продажби“ (6%).

Предлагане по градове

Общият брой на обявите във водещите областни градове е нараснал с 3%. Не във всеки от тях, обаче, се наблюдава ръст. Динамиката е, както следва: София (6%), Пловдив (7%), Варна (-9%), Бургас (-4%), Русе (-1%) и Стара Загора (3%).

Като дялово разпределение в гр. София обявите са 44%, а в останалите градове са: Пловдив (11%), Варна (8%), Бургас (4%), Русе (3%) и Стара Загора (3%).

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички