Колко пари са нужни, за да се издържа тричленно домакинство в България?


Колко пари са нужни, за да се издържа тричленно домакинство в България?
Снимка: iStock

5278

Необходимият нетен месечен доход за издръжката на живота за едно тричленно семейство е 2568 лева, а за един работещ и живеещ сам е 1427 лева. Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров на представянето на резултатите на традиционното си наблюдение на потребителските цени, предаде БГНЕС.

Брутната заплата за един човек трябва да е 1839 лева, а ако в едно домакинство работи само един, то брутната му заплата трябва да е 3309 лева“, заяви Димитров и добави, че необходимият доход за издръжката нараства с 8,1% на годишна база и с 1,8% на тримесечна, а за един работещ годишното увеличение е със 107 лева, за тричленно семейство – със 192 лв.

Виолета Иванова, зам.-директор на Института за социални и синдикални изследвания поясни, че на годишна база ръст се забелязва в цените на яйцата с 24,7%; на млечните продукти – с 12,5% и при месото, което се покачва с 15,7%.

Има ръст при цените на електроенергията – с 9,7%, образованието и свободното време – с 11,4%, цените на лекарствата нарастват с 19,5%“, заяви Иванова.

Снимка: iStock

Любослав Костов, експерт в КНСБ, заяви, че спрямо страните членки на ЕС у нас брашното продължава да е най-скъпо. „На трето място сме по скъпо сирене – 8 евро, високи цени остават при нас на яйцата и олиото. Повишението на цените не отговаря на повишението на заплатите“, отбеляза Костов и добави също, че у нас и лекарствата са поскъпнали със 17%, а за ЕС – средно с 6%.

Равнищата на прираст на минимална работна заплата също са недостатъчни. При нас тя продължава да е с най-нисък размер“, посочи експертът.

Пламен Димитров обобщи, че сме с най-ниски приходи, а сме принудени да купуваме скъпи продукти.

„Повече от 2/3 се осигуряват на по-нисък доход от заплатата за издръжка – 41,3% от наетите лица работят до 1000 лева. Темпът на нарастване на средната заплата не компенсира комулативната инфлация. Ние настояваме за номинален ръст на средните заплати за 2024 г. с 15%, реалният ръст на работните заплати с 10%, поемане на ангажимент за възможно най-бързо транспортиране на директивата за адекватни и справедливи минимални заплати на ЕК“, категоричен е Димитров. Той припомни, че крайният срок за прилагане на директивата е през октомври 2024 г., но призова за по-скорошното ѝ прилагане.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Ето колко пари са необходими за нормален живот в България, сумата е сериозна

Близо една четвърт от българите са под прага на бедност

Разходите за живот се увеличиха драстично

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички