Купуване на стаж за пенсия: Какви са вариантите?


Купуване на стаж за пенсия: Какви са вариантите?
Снимка: iStock

93195

Все по-голяма част от работещите в България не успяват да съберат необходимият за пенсиониране осигурителен стаж. Затова прибягват до логичното решение: да си го купят. Всеки трети пенсионер няма нужния стаж или възраст

Има 3 варианта, при които хората могат да си купят стаж за пенсия: за времето на обучение за завършено висше или полувисше образование, за периода, в който карат докторантура или до 5 години, недостигащ стаж по общия ред.

Мнозина имат желание да превърнат в трудов стаж годините на следването си. Възможностите за купуване на осигурителен стаж са определени от закона в България и се допускат само в точно определени случаи, разяснява експертът по трудово право Тодор Капитанов от КНСБ.

Признаването на осигурителен стаж със заплащане на осигурителни вноски от лицата, ако не е зачетен на друго основание и са внесени осигурителни вноски, може да стане само в два определени случая. Първият е времето на обучение на хората, завършили висше или полувисше образование, но за не повече от срока на обучение, предвиден по учебния план за завършената специалност. А вторият е времето на докторантурата, определено в нормативен акт за гражданите, придобили образователна и научна степен "доктор".

За осигурителен стаж при пенсиониране на лицата, навършили възрастта по закон, се зачита и времето, което не им достига като осигурителен стаж за придобиване право на пенсия по чл. 68, ал. 1 и 2 Кодекса за социално осигуряване, но не повече от 5 години, ако за това време са внесени осигурителни вноски съгласно разпоредбите. Младите пенсионери вземат най-големи пенсии

Лицата по тяхно желание могат да закупят както целия период на обучението си във висши и полувисши училища, така и само част от този период. Ако се "купува" целия период, задължително трябва да се представи удостоверение от съответното учебно заведение за срока на обучението по съответната учебна дисциплина. В удостоверението периодът трябва да бъде посочен от датата на започването на обучението до датата на неговото завършване. Не е необходимо да се представя такова удостоверение, когато "закупуват" само няколко месеца стаж.

Стажът за пенсия поскъпна през 2021 г. заради ръста на минималния осигурителен доход (равен на минималната заплата). Хората, на които не им стига стаж, трябва да платят за месец 19,8% от минималния осигурителен доход - т.е. 128,70 лева. Година стаж за пенсия в момента струва 1544,40 лева. Купеният стаж се зачита за осигурителен от трета категория и може да се ползва само при пенсиониране.

Припомняме, че с последното увеличаване на възрастта и стажа за пенсия жените вече се пенсионират на 61 години и 8 месеца, при 36 години стаж, а мъжете - 64 години и 4 месеца и 39 години стаж.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички