Над 154 000 възрастни и хора с увреждания са подкрепени с услуги в домовете си


Над 154 000 възрастни и хора с увреждания са подкрепени с услуги в домовете си
Снимка: Община Горна Оряховица

2212

Общо 154 214 възрастни хора над 65-годишна възраст в невъзможност за самообслужване и хора с увреждания са подкрепени в домовете си с интегрирани здравно-социални услуги. Подкрепата е осигурена с проектите на 234 общини по мярката „Патронажна грижа“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014 – 2020, която е реализирана в четири компонента с общ бюджет от над 161 млн. лв.

Основната цел на операцията е създаване на мрежа от услуги за подкрепа в домашна среда с акцент върху предоставяне на почасови мобилни здравно-социални услуги в домовете на хората в затруднение. Възрастните и хората с увреждания бяха подкрепяни с доставка на храни, лекарства и продукти от първа необходимост, закупени със собствени средства. Те получаваха и съдействие за навременен достъп до неотложни административни услуги, психологическа подкрепа и консултиране.

В разгара на пандемията, предизвикана от COVID-19, мярката беше надградена с възможности за адаптиране на социалните услуги, делегирани от държавата дейности, с цел превенция от заразяване с коронавирус. Дейностите включваха дезинфекция на сградите на социалните услуги, тестване на персонала и потребителите, преграждане на помещения с цел изолиране на заразени потребители, осигуряване на допълнителни възнаграждения за персонала за извънреден труд.

Още: Тръгват 66 проекта за достъпна жилищна среда и мобилност на хора с увреждания

Подкрепата за възрастните и хората с увреждания продължава и по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021 – 2027. С обявяването на първата мярка за новия програмен период „Грижа в дома“ продължи предоставянето на мобилни здравно-социални услуги в домовете на хората в затруднено положение. В момента 229 общини в Република България изпълняват проекти на обща стойност близо 150,9 млн. лв.

Дания дава нова социална помощ на бедни семейства и пенсионери

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички