Намаляват ли парите в допълнителното пенсионно осигуряване?


Намаляват ли парите в допълнителното пенсионно осигуряване?
Снимка: iStock

5523

Възможно ли е парите за втора пенсия да намаляват?  Граждани са притеснени, че сумата, натрупана в индивидуалната им партида за допълнителното задължително пенсионно осигуряване в края на миналата година вместо да продължава да се натрупва, е намаляла.

От пенсионно дружество обясниха пред БНТ, че през изминалата година всички финансови инструменти са отбелязали значителни спадове. В същото време уточниха, че пенсионното осигуряване има дългосрочен характер.

Кога започва изплащането на пенсиите?

"Временни загуби от преоценка на активи на пенсионните фондове, които отразяват краткосрочни спадове на финансовите пазари, могат да бъдат наблюдавани и в други години от 10-годишния период. През първото тримесечие на тази година се наблюдава стабилизиране на глобалните финансови пазари. В резултат всички пенсионни фондове реализираха положителна доходност", посочват от дружеството.

И обясняват още, че за да ограничат неблагоприятните ефекти в началото на миналата година са намалили значително вложенията в дългосрочните дългови ценни книжа.

"За съжаление натрупаните в плюс на капиталов принцип олихвявания сега се явяват за лицата в минус за тях. Дори за 5 години назад от универсалния фонд са не по-малко от 1.54% осреднено за всички, което означава, че засега всички сме на плюс от тези универсални фондове", коментира Цветанка Гинева, консултант по пенсионно осигуряване.

"Средствата по вноските ще бъдат запълнени със средства от резерва за гарантирана сума на размера на вноските на всяко лице. Тоест ти никога няма да вземеш по-малко от това, което си внесъл, но в най-лошия случай просто няма да получиш т. нар. желано олихвяване, което е на капиталов принцип", каза още тя.

От Комисията за финансов надзор също потвърдиха, че всяка направена вноска е гарантирана. Посочват още, че допълнителното пенсионно осигуряване е еднo от най-стриктно регулираните в страната.

Пенсионноосигурителните дружества представят ежедневно справки и месечни отчети за дейността си. Всички активи на фондовете се съхраняват в банки попечители, които също се отчитат пред държавния регулатор.

Всяка сделка със средства на фондовете се проследява всеки ден, с което се гарантира максимална защита на интересите на осигурените лица.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички