Наплив от желаещи да продават мартеници в София


Наплив от желаещи да продават мартеници в София
Снимка: Actualno.com / Елин Андреев

7769

Опашки се извиха пред районните администрации в столицата от желаещи да продават мартеници, предаде БГНЕС.

Съгласно Наредбата търговците трябва да подадат заявление, за да получат разрешение да наемат площи. Пред район „Средец” в центъра на София се изви опашка от кандидат-продавачи на мартеници и дистанцията не се спазва, предаде агенцията.

Сред чакащите реда си е и Мадлена Фикова, която сама плете мартеници и иска да ги продава в района на градинката на „Кристал“. Според нея навалицата се дължи на факта, че няколко дни преди да започне сезонът за мартеници, който тази година стартира на 17-ти февруари, кандидатстващите трябва да си вземат места. Фикова е категорична, че в условията на пандемия тази процедура е трябвало да се случи онлайн.

Въпреки опашката, според нея, тази година организацията е по-добра. „От миналата година организацията е такава, че и случайни хора като нас да могат да си взимат място”, изтъкна Фикова.

Тя разясни и какви са наемните условия:„4,50 лева се плаща на квадрат, като минимално трябва да вземеш 2 квадрата, т.е. 9 лева на ден“.

Зам.-кметът на район "Средец" Александър Петков поясни, че срокът за подаване на заявление е строго регламентиран - в рамките на два дни и подчерта, че има критерии, както и че се цели социален ефект.

„Ще гледаме да удовлетворим всички в зависимост от бройката, но с предимство ще се ползват граждани на района и такива, които са художници, хора на изкуството“, каза той и уточни, че тази година местата за тази цел са 216.

Попитан дали е можело да се избегне струпването на хората пред районната администрация, районният кмет коментира, че са се постарали да организират процеса по спазване на мерките, но вътре в сградата, където се пускат по двама човека.

Петков, обясни, че краткият срок не позволява регистрацията да става по пощата и увери, че общинската администрация се опитва да помага на хората пред сградата да спазват дистанция.

Кампанията по продажбата на мартеници в София на някои места вече е започнала и приключва на 10-ти март.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички