НОИ организира българо-германски пенсионни консултации


НОИ организира българо-германски пенсионни консултации
Снимка: iStock

4312

Националният осигурителен институт (НОИ) ще бъде домакин на станалите традиционни българо-германски консултационни дни. Проявата се организира съвместно от НОИ, Федерацията на Германското пенсионно осигуряване и Германското пенсионно осигуряване Средна Германия.

В рамките на три дни четири екипа от експерти по пенсионни въпроси от двете страни ще предоставят индивидуални консултации по конкретни случаи, свързани с преценка на права в областта на пенсиите на лицата, живеещи в България, които имат осигурителни периоди, придобити съгласно законодателството на България и на Германия.

Заинтересованите лица ще имат възможност да се консултират по въпроси, свързани с условията за придобиване на право на пенсии, преизчисляване и изплащане на пенсии съгласно правилата за координация на схемите за социална сигурност на Европейския съюз, както и да научат повече за очаквания размер на бъдещата им германска пенсия.

Още: Ето колко са разходите за пенсии през 2023 г.

Консултациите са безплатни и ще се предоставят по желание на заинтересованите лица на български или на немски език.

Срещите с експертните екипи ще се проведат по предварително изготвени графици в сградата на Централно управление на НОИ - гр. София, бул. „Александър Стамболийски“ № 62-64.

Приемното време на консултантите и през трите дни е от 09.00 ч. до 16.30 ч. Желаещите могат да си запишат час на телефони 02/926 12 91 и 02/926 12 92 или на електронна поща: ConsultDay@nssi.bg.

Още: Средният осигурителен доход за юни намалява. Ето с колко

За по-голяма ефективност на консултациите е препоръчително всеки записал се да носи със себе си документите си за трудов/осигурителен стаж, всички дипломи за завършено образование и преминати курсове, както и документ за самоличност. За признаването на осигурителен стаж за майчинство, жените следва да носят и акт за раждане на дете/деца.

 

 

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички