Организират информационни дни по трудови права за българите в Кипър


Организират информационни дни по трудови права за българите в Кипър
Снимка: iStock

1173

Министерството на труда и социалната политика (МТСП) организира информационни дни по трудови и социални права за българската общност в Кипър, които ще се проведат на 12-и и на 14 март. Това съобщиха от пресслужбата на МТСП.

Сънародниците ни ще бъдат консултирани за процедурите при кандидатстване за осигурителни обезщетения по българското и кипърското законодателство при наличие на осигурителни периоди в Кипър и България. Желаещите да се включат в срещите ще получат и информация за практическите стъпки за потвърждаване на осигурителни периоди за безработица, пенсия и за здравноосигурителните си права при завръщане в България.

Форумът в Никозия се организира със съдействието на Посолството на България и българската медия в Кипър „БГ Фактор“. В консултационния екип при провеждането на първия информационен ден в Никозия ще участват ръководителят на Службата по трудови и социални въпроси в Никозия Емануела Симард и представителят на службата по социално осигуряване към Министерството на труда в Кипър Мариос Димитриадис. Двамата ще предоставят индивидуални консултации по теми, свързани с пенсионирането по условията на европейските регламенти за координация на системите за социална сигурност. Ще бъде предоставяна информация и по въпроси, свързани с правото на обезщетения при безработица, общо заболяване, майчинство и отглеждане на малко дете.

Още: Кипър очаква рекордни приходи от туризъм през 2023 година

Първият информационен ден ще бъде на 12 март от 9:30 ч., в сградата на Посолството на България в Никозия. За участие е необходимо предварително записване на електронната поща на Службата по трудови и социални въпроси в Никозия: еmanuela.simard@mlsp.government.bg или на телефон 0030 210 674 4680, допълниха от пресслужбата. Вторият информационен ден ще бъде на 14 март от 16:00 ч. в сградата на българското училище в град Паралимни, ул. "Тесалоникис" 3Б. Не се изисква предварително записване.

Подобна инициатива се предвижда и за българите, живеещи в Дъблин, Ирландия, съобщиха преди дни от МТСП. Срещата ще бъде на 9 март от 10:00 до 16:00 ч. в сградата на Посолството на България в Дъблин на адрес: 22 Burlington Rd, Dublin 4, D04 N9C1.

60% от емигрантските пари идват у нас от 4 държави

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички