От 1 юни се увеличават обхватът и размерите на социално подпомагане


От 1 юни се увеличават обхватът и размерите на социално подпомагане
Снимка: БГНЕС

7388

От 1 юни се увеличават обхватът и размерите на социално подпомагане. Това обяви на брифинг в Министерския съвет служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров. 

Промените ще се случат след приетото днес от служебното правителство постановление за промени в Правилника за прилагане на Закона за социалното подпомагане.

"Ще бъде разширен обхватът на лицата, които биват подпомагани. До този момент това са около 35 000 души средномесечно. С увеличението ще станат около 45 810 души, което е съществен ръст само за тази година“, допълни още той. 

Лазаров увери, че Агенцията за социално подпомагане е готова за промяната, която ще влезе в сила от 1 юни тази година.  

„С промените се осигурява по-висока степен на социална закрила за повече български граждани“, увери министърът на труда и социалната политика. 

Еднократна помощ за електроенергия ще бъде предоставена на уязвими домакинства

Линията на бедност като основа за определяне на социалното подпомагане 

Лазаров разясни какви са част от мерките, разписани в новия правилник. "Определя се границата на бедността като основа за определяне и на правото, и на размерите на социалните помощи. Разбира се създаден е и механизъм за редовна актуализация на социалните помощи. Това се осъществява след като границата на бедността е поставена в основата на социалното подпомагане“, обясни той. 

"Разширяването на кръга от лицата, подпомагани от системата за социално подпомагане, се постига с две цели – поставянето на границата на бедността в условията за получаване на съответните помощи, а от друга страна - с облекчаване на достъпа до социални помощи. Предложенията, които бяха подкрепени, са свързани с намаляване на срока за задължителна непрекъсната регистрация в бюрата по труда. От шест месеца този срок е намален на три. Намалено е и количеството на общественополезния труд от 14 дни по четири часа дневно на 40 часа месечно. Намалени са и сроковете при повторен отказ при полагане на общественополезен труд“, допълни още той. 

Колко са българите под прага на бедност?

Лазаров увери, че всички промени ще имат за краен резултат увеличаването на броя на хората, ползващи социални помощи. 

Облекчаване на ограничителните условия

По сега действащото законодателство, ако лица, кандидатстващи за социални помощи, имат деца, които не посещават редовно училище или не са участвали или изпълнили препоръките на здравните власти за задължителните имунизации и прегледи, отпадаха от подпомагането. В момента се предвижда лицата да могат да ползват социални помощи, но с редуциран размер на помощта. Облекчават се и ограничителните условия за допускане на социално подпомагане в зависимост от притежаваните имоти, по думите на Лазар Лазаров. 

Нов вид помощи

"Дава се право на месечна целева помощ в размер на линията на бедност, предназначена за лица, които са навършили 18-годишна възраст и напускат социалните услуги от резидентен тип, за да могат да покрият своите първоначални разходи, свързани с установяването им и независимия живот“, обяви още той. 

Лазаров съобщи и за промяна в размера на помощта, която държавата отпуска за покриването на инцидентно възникнали нужди. „В настоящия момент тя представлява петкратен размер на гарантирания минимален доход, което е 375 лв. С приетите изменения се предлага да бъде до трикратния размер на официалната линия на бедност за тази година. По този начин размерът на помощта ще се увеличи малко повече от четири пъти – от 375 лв. на 1512 лв.“, посочи той. 

Заявление ще се подава във всички социални служби и онлайн 

Лицата, които имат нужда от социално подпомагане, сами ще изберат социалната служба, в която да подадат своето заявление. Такива заявления ще могат да се подават на територията на цялата страна, както и по електронен път, коментира Лазаров на брифинга в Министерския съвет. 

На днешното правителството заседание кабинетът е приел и промени в Закона за насърчаване на заетостта, с които се цели подобряване на насърчителните мерки за работодатели, които наемат лица от неравнопоставени групи на пазара на труда. 

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.79599
 • GBP
  1
  2.32757
 • JPY
  100
  1.13139
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички