От 2022 г. Сърбия, Албания и РС Македония с общ трудов пазар


От 2022 г. Сърбия, Албания и РС Македония с общ трудов пазар
Снимка: istock

3215

От следващата година се очаква Сърбия, Албания и РС Македония да имат общ пазар на труда. Това съобщи председателят на сръбската Стопанска камара Марко Чадеж. въпросът се очаква да бъде решен на тристранна среща в Тирана в рамките на инициативата „Отворени Балкани“. Колко чужденци идват да работят у нас?

„Очакваме да получим общ пазар на труда, граници, които да работят 24 часа, хармонизирани сертификати, фитосанитарни удостоверения, да нямаме проблеми, които да струват много средства на икономиката“, подчерта Чадеж.

Той припомни, че по-рано са подписани няколко документа като меморандума за сътрудничество, но сега става въпрос за споразумения, които ще направят възможен общият пазар на труда от началото на следващата година.

Според Чадеж, срещата в Тирана на лидерите на трите държави показва искреното им желание за създаване на общ пазар на труда и приветства поканата към съседите да се включат в инициативата.

Регионалните икономики, които не са част от нея, от психологическа гледна точка, всъщност са там. „Можете да видите конкретни резултати, като например камион, пристигащ по-бързо от преди месец. Ако намерите работа в Скопие, Вльора или Белград, няма да са ви нужни три месеца за бюрокрация, а ще бъдете наети за един ден“, каза Чадеж, предаде БГНЕС.

Той изтъкна, че според изпратения въпросник, повече от 50% от компаниите са заявили, че имат проблем с квалифицираната работна ръка.

Тези дни в Тирана са на среща премиерът Еди Рама, президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерът на РС Македония Зоран Заев в рамките на регионалната инициатива за сътрудничество "Отворени Балкани". Очаква се да бъдат подписани общо шест споразумения, включително Споразумението за условия за свободен достъп до пазара на труда в Западните Балкани.

Преди срещата на върха в Тирана тримата лидери изпратиха отворено писмо до своите колеги от Западните Балкани с покана останалите страни от региона да се присъединят към инициативата.

В писмото се посочва, че визията им е да преодолеят социалните, икономически и търговски бариери, които забавят икономическия растеж в целия регион, чрез прилагане на четирите европейски свободи в трите държави.

На предишните срещи в рамките на „Отворени Балкани“, в Скопие през юли тази година и през ноември в Белград, беше обявено, че целта е вдигане на границите за трите държави от януари 2023 г., със свободно движение на хора, стоки, капитали и услуги, като и от 2022 г. да влезе в сила единно разрешение за работа. България и Румъния с най-висок социален риск в ЕС

На 10 октомври 2019 г. Вучич, заедно с Рама и македонския премиер Заев, в Нови Сад стартираха инициатива, която неофициално беше наречена „Мини Шенген“, а по-късно името ѝ бе сменено на „Отворени Балкани“, припомни БГНЕС.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички