От "Системата ни убива" алармират за "поредно безумие на Сачева"


От "Системата ни убива"  алармират за "поредно безумие на Сачева"
Снимка: Румен Скрински

2888

За незабавно възстановяване на Фонд "Социална закрила" настояват от "Системата ни убива" и обявиха в отворено писмо да медиите, че утре в 14.00 часа ще връчат искането си на социалния министър Деница Сачева.

Като "поредното безумие на Сачева" представителите на “Системата ни убива” определят прекратяването на функциите на Фонд "Социална закрила" към МТСП, което е станало още в началото на 2020 г.

"Преди няколко седмици сигнализирахме за проблеми във Фонда, без да знаем, че той фактически вече не действа", посочват майките от гражданската инициатива. Ето апелът им към министър Сачева:

"Г-жо Министър, Преди няколко седмици огласихме проблемите, свързани с Фонд "Социална закрила" към МТСП. Напомняме, че този фонд е създаден с идеята, веднъж годишно да осигурява възможност на хората с увреждания, нуждаещи се от спешна помощ свързана със здравословното им състояние, да получат финансиране, което да спомогне за преодоляване спешни и неотложни проблеми. Сега разбрахме, че от началото на 2020 година функцията му е сведена единствено до помощни средства, което значи силно редуциране на нуждаещите се от подкрепа. Напомняме, че хората с увреждания са с различни увреждания и различни потребности и с ниски доходи!

С Вашия подпис е създадена огромна несправедливост, която трябва моментално да бъде поправена! За нас е АБСУРДНО при епидемична криза и вихреща се пандемия най-застрашените хора да бъдат лишени от помощ, макар и еднократна. Сега разбираме какво имахте предвид със солидарния модел по време на извънредното положение. Взимате от едни и давате на други. Но въпросът е от кого взимате?

Знаейки отговора и в тази връзка, настояваме Фонд "Социална закрила" да започне да функционира съгласно философията за създаването и целевото му предназначение. Незабавно! Хората на ръба трябва да оцелеят. Това няма да се случи с ОБЕЩАНИЯ, колкото широко медийно да се отразяват. Животът и здравето на най-уязвимите зависят от конкретна помощ СЕГА. И щом не можете да им осигурите адекватна подкрепа по време на пандемия, то поне не им отнемайте съществуващи права и гарантирани средства при кризисна ситуация свързана със здравето им. Озадачаващ за нас факт е, че съществува и набирателна сметка към Фонда, средствата от която не е ясно къде се изразходват!"

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички