Парите за командировъчни: Ще бъдат ли увеличени 15 години по-късно?


Парите за командировъчни: Ще бъдат ли увеличени 15 години по-късно?
Снимка: iStock

3675

Предложенията за промени в двете наредби – за командировъчните в страната и тези в чужбина, ще влязат в дневния ред на заседанието на Министерския съвет в сряда. Това потвърди вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

На т.нар. тристранка и синдикатите, и работодателските организации подкрепиха двете наредби.

„Съображение беше изказано от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) за част от разпоредбите, които се предлагат, не следва да бъдат предмет на колективното трудово договаряне“, посочи Лазар Лазаров и добави, че БТПП подкрепят проекта на наредба.

Двойно нараства размерът на дневните командировъчни за страната, като последните са коригирани през 2008 г. „Увеличаване на т.нар. дневни със 100% от 20 на 40 лева в случаите, когато имаме нощувка. Когато няма – съответно увеличението е от 10 на 20 лв.“, посочи вицепремиерът и социален министър Лазар Лазаров. За първи път от 20 години: Вдигат командировъчните за чужбина

Отпада задължителното заверяване на командировъчните, т.нар. подписване или подпечатване, като документът ще може да се издава и в електронен формат. От БТПП изразиха несъгласието си парите за командировки да се договарят и в по-високи размери в колективни трудови договори.

„Не се ангажират синдикатите нито с подобряване на дисциплината, нито с повишаване на производителността, нито пък носят пред някого отговорност за доброто управление на предприятието“, заяви председателят на работодателската организация Цветан Симеонов.

Любослав Костов от КНСБ подкрепи предлагането на по-високи размери на командировъчните както за тези в страната, така и за тези в чужбина.

Синдикатите обаче искат да се изработи автоматичен механизъм, който да отчита инфлацията. „За да не стигаме втори път до ситуация, в която 15 или 20 години да не променяме нещо, което очевидно е остаряло и не отговаря на обективната икономическа действителност“, обясни Костов.

С друг проект на постановление внесен от Министерство на финансите, се предлага повишение на дневните командировъчни в чужбина, съобразно жизнения стандарт в държавата, в която ще пътува командированият. Така размерът на дневните пари може да варира от 39 евро (за Словакия) до 59 евро (за Великобритания) в рамките на Европа. За последно промяна в тази наредба е правена през 2004 г. Българи в командировка ще вземат колкото западноевропейците

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

В ЕС се договориха за условията за командированите работници

Вдигат двойно командировъчните на шофьорите

4 неща, които ще са ви от полза при командировка

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички