Пенсии и помощи вдигат доходите на семействата


Пенсии и помощи вдигат доходите на семействата
Снимка: iStock

8596

Доходите в семействата нарастват, но това се дължи не на заплатите, а на увеличението на пенсиите, показват данните на НСИ. Средният доход на човек е 585 лв. на месец за периода от юли до септември, като се повишава с 2,2% на годишна база. Сумата е доста малка, но ако в едно домакинство има деца, пенсионер или безработен, дори двама съпрузи да взимат големи заплати, средният доход на човек намалява значително, пише в. "Труд". Средната пенсия се повишава с почти 20%

Средният размер на получаваните заплати в семействата е почти без промяна спрямо миналата година – 704 лв. на месец. Причината за това е, че много хора останаха без работа заради кризата, причинена от мерките срещу Covid-19. Но минималната заплата сега е по-висока от миналата година. А заплатите на голяма част от хората, които са на работа, продължават да растат. Така средното ниво на доходите от заплати остава на нивото от миналата година като те осигуряват над 55% от парите на домакинствата.

Доходите от пенсии обаче се увеличават с над 11% и достигат 377 лв. на домакинство на месец. Но най-голям ръст има при доходите от обезщетения за безработица – със 149%. Това се дължи на ръста на безработните и на плащаните от правителството помощи на пострадалите от кризата.

Обезщетенията за безработица имат малък дял в общите доходи на домакинствата – само 0,6%. Но ако към тях добавим пенсиите, добавките за деца и другите помощи, се оказва, че близо 33% от доходите на домакинствата идват от държавната хазна.

Хората теглят все повече пари от депозитите си, за да закърпят семейния бюджет. Изтеглените суми от спестяванията са нараснали с 15% за година и са средно 49 лв. на семейство на месец. Намаляват обаче страничните доходи на хората, извън заплатите и пенсиите.

Ето защо въпреки че общото ниво на парите в семействата нараства спрямо миналата година, хората леко са свили разходите си. Това се дължи на орязването на разходите за развлечения с близо 30%. За свободно време, културен отдих и образование семействата сега дават средно по 67 лв. на месец, което е спад с над 29% на годишна база.

Благодарение на поевтиняването на горивата и това, че повече хора си стоят вкъщи, разходите за транспорт са намалели с 4,4% до 77 лв. на семейство на месец. Разходите за наеми и за битови сметки обаче нарастват с близо 12% до 161 лв. на семейство на месец. А разходите за данъци и осигуровки се увеличават с над 3% до средно 155 лв. на домакинство на месец.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички