Пенсиите ще се вдигат по ново "швейцарско правило". Ще станат ли по-високи?


Пенсиите ще се вдигат по ново "швейцарско правило". Ще станат ли по-високи?
Снимка: iStock

94346

Промяна на т.нар. "швейцарско правило" за пенсиите и вдигане на обезщетението за майчинство през втората година до нивото на минималната работна заплата от 710 лв. приеха на първо четене депутатите в социалната комисия. И двата законопроекта не получиха подкрепа от МФ, както стана ясно на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Въпреки това вносителите – БСП и "Продължаваме промяната" – намериха съмишленици и идеите им бяха одобрени. Разкриха с колко ще се повиши минималната пенсия

Депутатите обаче отказаха да подкрепят другия проект на БСП – преизчисляването на всички пенсии от 1 януари.

Бившият социален министър от ГЕРБ Деница Сачева определи идеите, разгледани в комисията, като "законопроекти на парче" и предложи провеждането на анализ на пенсионната система и организирането на дискусия с експерти.

100 милиона лева за майчинство

Вдигането на майчинството от 1 януари на 710 лв. ще струва около 100 млн. лв. От БСП отново не дадоха отговор откъде ще дойдат средствата, а депутати предупредиха, че залагането на подобни разходи, без да са предвидени в бюджета, рискува нарушение на Закона за публичните финанси. Подобна теза изрази и служебният социален министър на вчерашната тристранка. Увеличават детските надбавки и майчинството

Според законопроекта на БСП обезщетението за отглеждане на дете не просто се вдига на 710 лв., а се обвързва като 100% от минималната работна заплата. От Българската стопанска камара разкритикуваха метода и цитираха институции като Световната банка и МВФ, които са против обвързването на помощи с минималната работна заплата.

От ГЕРБ и ДПС не подкрепиха идеите с мотива, че това няма да дава гъвкав подход при определянето на МРЗ и че е по-адекватно да бъде "част от нещо", а не 100%. "Предложения за обезщетения и пенсии да се разглеждат в дългосрочна програма", заяви Сачева.

Според проекта на БСП тази мярка е насочена към 30 000 млади семейства с малки деца. НОИ спира да приема удостоверения за майчинство

От "Продължаваме промяната" пък предложиха между двете четения на проекта да се предложи не само майката и бащата на дете да могат да ползват майчинство, а например и някоя от бабите. Увеличават платения отпуск на бащите

В очакване на по-високи пенсии

Депутатите одобриха и предложението на "Продължаваме промяната" за изменение на механизма, по който ежегодно да се осъвременяват пенсиите – т.нар. "швейцарско правило". Идеята е доходите на хората от третата възраст да се увеличават с процент, равен на по-голямото от 100% ръста на осигурителния доход или 100% от инфлацията вместо със сбора на 50% от ръста на осигурителния доход и 50% от инфлацията за предходната година. С колко ще се повишат пенсиите в следващите 2 години?

Целта е така пенсиите на възрастните хора да нараснат повече при ежегодното осъвременяване. Кой колко ще получи след преизчисляването на пенсиите?

За сравнение, според настоящото "швейцарско правило" се очаква пенсиите да бъдат вдигнати от 1 юли с 12%. А ако то бъде променено, както предлага ПП, ще бъдат осъвременени с 12,7%, което пък би струвало малко над 50 млн. лв. повече. Разходи за пенсии: Колко струват на хазната българските пенсионери?

Ако това стане факт, пенсиите ще се индексират с 10,8% през 2024 г., което отговаря на 100% от нарастването на осигурителния доход през 2023 г., и с 9,2% през 2025 г. - заради очаквания ръст на осигурителния доход през 2024 г. Вдигането на пенсиите: Някои вземат 300 лева, други - стотинки

По-високите проценти ще струват допълнително на хазната 339,3 млн. лв. за 2024 г. и 925,4 млн. лв. за 2025 г. Социалното министерство смята, че промяната не е финансово осигурена.

Проектът събра най-голямо одобрение, а от "Продължаваме промяната" уточниха, че това няма да натовари особено пенсионната система, тъй като ако се вземе 100% от ръста на осигурителния доход, приходите ще дойдат по линия на осигуровките, а в другия случай – на по-високите приходи в бюджета заради инфлацията.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Всеки трети пенсионер ще е под прага на бедност след Нова година

От какво зависи вдигането на заплати и пенсии догодина?

2/3 от пенсионерите ще са ощетени от новите пенсии

Вдигането на пенсиите: Най-бедните печелят най-много

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички