Прецедент в Европа: Испания регламентира работата на вело-доставчици


Прецедент в Европа: Испания регламентира работата на вело-доставчици
Снимка: Thinkstock

2120

Във вторник кабинетът на Испания одобри реформа на трудовото законодателство, която признава участниците в доставките, работещи за фирми като Deliveroo или UberEats, като персонал за първи път в Европейския съюз, съобщи АФП, цитирана от БГЕНС. 

Промените ще бъдат публикувани в официалния държавен вестник през следващите дни и фирмите ще имат три месеца, за да се съобразят. 

"Испания сега е в челните редици на международното законодателство. Няма друга държава в света, която да се е осмелила да законодателства по този въпрос," заяви министърът на труда Йоланда Диас на пресконференция. Това е първото законодателство, прието в Европа, което изрично регламентира статута на работниците по доставка, които обикалят с велосипеди и мотоциклети и чийто брой е нараснал през последните години.

През 2019 г. Калифорния прие закон, единствен по рода си в Съединените щати, който изисква компании от „икономиката на две колела” да се отнасят към работниците си като служители и да им осигуряват социална защита. Но в крайна сметка нормата беше отхвърлена на референдум миналия ноември. 

В Европа доставчиците обикновено се считат за самостоятелно заети, особено във Франция. Законодателният указ "признава презумпцията за заетост на работници, които предоставят услуги с платена доставка" чрез такива цифрови компании, се казва в изявление на министерството. Испания дава още 11 млрд. евро, за да спаси малкия бизнес

„Млад човек, каращ колело с приложение или мобилно устройство, не е предприемач“, каза Диас. 

Компаниите вече ще трябва да плащат вноски, за да могат работещите им като доставчици да получават социални помощи. Испания ще изпробва четиридневна работна седмица

Според условията на реформата компаниите, които използват мотоциклетисти, трябва да предоставят на синдикатите подробности за това как споделят поръчките за доставка и бонусите, изплащани на доставчиците. Това се случва след решение на Върховния съд през септември, че има "работни отношения" между доставчици и базираното в Барселона приложение за доставка на храна Glovo.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички