Предлагат промени в определянето на допълнителната пенсия


Предлагат промени в определянето на допълнителната пенсия
Снимка: iStock/Guliver

6419

Размерът на допълнителната пожизнена пенсия за старост да се определя от таблицата за смъртност и средната продължителност на предстоящия живот, публикувана от Националния статистически институт. Това предвиждат предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване, внесени от депутати от ГЕРБ, предаде БНР. 

Депутатът от "Обединени патриоти" Александър Сиди внесе предложение за премахване на възможността допълнителната пожизнена пенсия да се получава една година като основна пенсия. Срокът за предложения между двете четения на законопроекта изтича днес. 

В мотивите на вносителите от ГЕРБ е посочено, че по действащия закон и по предложенията на социалното министерство за изчисляване на пенсиите се използват така наречените биометрични таблици, които се използват от пенсионноосигурителните дружества и не са публични. 

Затова се предлага при изчисляване на пенсиите за по-голяма прозрачност да се използва таблицата на НСИ за смъртност и средна продължителност на предстоящия живот, която е официалният източник на такава информация. 

Според вносителите е необходимо прецизиране на разпоредбите, касаещи кръга на наследниците и техните права. Внесеният от депутата от "Обединени патриоти" Александър Сиди проект предвижда да се уеднакви моментът на придобиване на право на пенсия за стаж и възраст от Националния осигурителен институт и на допълнителна пожизнена пенсия от втория стълб на пенсионната система. 

По-рано от БСП също внесоха предложения за промени. Едно от тях е хората да могат да прехвърлят средствата си от универсален пенсионен фонд във фонд "Пенсии" на Държавното обществено осигуряване преди момента на пенсионирането си.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички