Работата в жегите носи риск от трудови злополуки


Работата в жегите носи риск от трудови злополуки
Снимка: iStock

4129

По повод прогнозите за опасно горещо време Инспекцията по труда отново напомня на работодателите, че законът им вменява задължението да въведат мерки за минимизиране на риска при работа в прегряващ микроклимат. Работодателите са длъжни да осигурят подходящи условия на труд в жегите

Работата при високи температури, освен че намалява работоспособността и създава риск за инфаркти и инсулти, е предпоставка и за тежки трудови инциденти най-вече заради забавените рефлекси на работещите, предупреждават от пресцентъра на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда".

Поради тази причина Инспекцията по труда съветва дори при работа на открито такива мерки да бъдат въведени, макар че работодателите все още не са задължени, тъй като подаденият код за опасни климатични явления е жълт.

Промяна на работното време с цел избягване на работата в най-горещите часове, промяна на типа работа и ползване на повече почивки за възстановяване на топлинния и енергиен баланс на организма са едни от най-често използваните мерки, които работодателите въвеждат при полагане на труд в условията на прегряващ микроклимат. При подадени оранжеви и червени кодове за опасно високи температури те са длъжни още да осигурят подходящо облекло, климатизирани помещения за почивките, възможност за наблюдение на работещи на изолирани работни места, долекарска помощ и др.

Подробно задълженията на работодателите, както и предложения за мерки, които могат да предприемат, са разписани в Наредба номер РД-07-3 от 18.07.2014 г. за минималните изисквания за микроклимата на работните места.

Съгласно нея, независимо от кодовете за опасни климатични явления, при работа на закрито са регламентирани оптимални температури в работните помещения, които могат да бъдат между 18 и 25 градуса според типа работа. При определени условия са определени и допустими температури, които могат да достигнат и до 33 градуса. При работа на открито мерките са задължителни при подадени оранжеви и червени кодове.

При работа на закрито се предпочитат техническите мерки, докато на открито по-добър ефект имат организационните. Работодателите са длъжни също да осигуряват разхладителни напитки за своите работници и служители.

Подробна информация за безопасността при работа в прегряващ микроклимат е публикувана на сайта на Инспекцията по труда.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички