Швейцария е готова да приеме още чужденци от ЕС


Швейцария е готова да приеме още чужденци от ЕС
Снимка: iStock/Guliver

11919

"Не искаме десетмилионна Швейцария. Чужденците от ЕС източват социалните каси. Вече се задушаваме." Така Швейцарската народна партия рекламираше идеята си за намаляване на имиграцията от ЕС. Тя обаче беше отхвърлена, разказва Deutsche Welle.

Да се ограничи ли миграцията от ЕС? Това трябваше да решат гражданите на Швейцария в рамките на референдум. Инициативата бе на дяснопопулистката Швейцарска народна партия, която многократно е призовавала към ограничаване на имиграцията. Още според предварителните социологически проучвания обаче подкрепата за идеята е била твърде малка. Всички други партии, икономическите съюзи, синдикатите и църквите са били против.

В следобедните часове на неделя стана ясно, че инициативата е отхвърлена. Според частични резултати, 63% са гласували против предложението на Швейцарската народна партия.

Въпреки че още преди референдума, според проучванията, близо 65% са били против прекратяването на споразумението за свободно придвижване между Швейцария и ЕС, мнозина се опасяваха от евентуално шокиращо "Да". Защото ако все пак инициативата на десните популисти се беше увенчала с успех, това щеше да сложи край не само на споразумението с ЕС за свободно придвижване, но и на други 6 двустранни споразумения с Общността. Всички те бяха приети през 1999 г. с мнозинство.

Швейцария – жертва на масова имиграция?

Според Швейцарската народна партия, Швейцария е станала жертва на масова имиграция, която води до покачваща се безработица и застрашава благосъстоянието, свободата и сигурността на швейцарците.

"Прекалено много е прекалено много. Ние не искаме десетмилионна Швейцария" – с тези думи десните популисти рекламираха идеята си. Според Швейцарската народна партия, чужденците източвали социалните каси и заради тях в Швейцария вече нямало достатъчно място.

Защо българите и румънците се втурнаха към Швейцария

В момента в Швейцария живеят близо 8,5 млн. души. Общият брой на чужденците е около 2,1 млн. Над 1,5 млн. от тях са чужденци от ЕС, както и от Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Най-многобройните чуждестранни групи в Швейцария са италианците, германците и португалците. Същевременно над 450 000 швейцарци живеят в страни от Общността.

Кой от ЕС да живее в Швейцария?

Швейцария не е член на ЕС, но е обвързана с Общността чрез поредица от двустранни споразумения. В момента граждани на страни от ЕС могат да имигрират в Швейцария, ако имат трудов договор или разполагат с достатъчно пари, за да се издържат. Гражданите на България и Румъния се радват на пълна свобода на придвижване, работа и установяване в Швейцария едва от 1 юни 2019 г. насам.

Въпросът за ограничаване на имиграцията от ЕС не е единствената тема, по която швейцарците се произнесоха. Те трябваше да решат и за въвеждането на двуседмичен отпуск за бащинство и закупуването на нови изтребители.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички