Тристранният съвет се произнесе за преизчисляването на пенсиите


Тристранният съвет се произнесе за преизчисляването на пенсиите
Снимка: iStock

13379

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) не одобри двата законопроекта на парламентарната група на „БСП за България“ за промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО). Единият от тях предвижда две промени. С едната се предлага пенсиите, отпуснати с начална дата до 24 декември 2021 г. включително, да се преизчислят от 1 юли 2023 г. с процент 1,35 на сто за всяка година осигурителен стаж. С другата – пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2000 г., включително, да се преизчислят от 1 юли, като индивидуалният коефициент се умножи по средномесечния осигурителен доход за 2021 г., след което размерът на пенсиите да се определи при условията и по реда на чл. 79, 75 и 79.

Какво ще стане с пенсиите, ако до 10 юни няма приет бюджет?

Социалните партньори не постигнаха съгласие и по другия законопроект за изменение в КСО. С него се предлага размерът на обезщетението при отглеждане на дете до двегодишна възраст да бъде обвързан с размера на минималната работна заплата. В мотивите се посочва, че целта е трайно уреждане в законодателството на размера на обезщетението, съобразено с икономическата динамика в страната.  Вносителите уточняват, че за 2023 г. предвиденото обезщетение е 710 лв, въпреки че за 2023 г. МРЗ е 780 лв.

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) не подкрепи законопроекта за пенсиите. Техен представител коментира, че предложението относно пенсиите противоречи на Закона за публичните финанси. Законопроекта предполага увеличаване на разходите за пенсии, без да е посочено откъде ще дойдат средствата, считат още от асоциацията.

От Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Съюза за стопанска инициатива също не подкрепиха законопроекта за пенсиите.

Още: Работодатели се обявиха против ново повишение на пенсиите

Считаме, че „швейцарското правило“ е добро решение, заяви Ася Гонева от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ). По повод предложението на „БСП за България“ тя каза, че има притеснения, че някоя „подобна щуротия“ ще мине през парламента.

В предложения законопроект се предлага пенсиите да бъдат преизчислявани с тежест на стажа на всички с коефициент 1,35. Считаме, че това предложение е правилно, но отчитаме, че има разминаване, коментира Валери Апостолов от КТ „Подкрепа“. В мотивите виждаме ясно посочено за кой стаж се отнася, докато в законопроекта не става много ясно, поясни той.

Преизчислението на пенсиите по начина, по който си го представят определени политически сили, не може и не следва да решава проблеми в пенсионната система, коментира вицепремиерът и социален министър Лазар Лазаров. По думите му с предложението на „БСП за България“ за преизчисление на пенсиите се създава диспропорция в системата. Въздържаме се от подкрепа на този законопроект, заяви Лазаров. Той припомни, че от 1 юли се предвижда увеличение с 12 на сто на пенсиите по т.нар. „швейцарско правило“.

От бизнеса изразиха несъгласие и с  предложението на „БСП за България“ за обезщетението за отглеждане на дете до двегодишна възраст. От БТПП подчертаха, че социалните плащания не трябва да бъдат обвързани с минималната работна заплата.

С  възклицание от три „Не“ Ася Гонева изрази мнението на КНСБ по законопроекта за промени в КСО. Не поддържаме  законопроекта, казаха и от КТ „Подкрепа“.

По думите на министър Лазаров само с обезщетението за отглеждане на малко дете демографска криза не може да се пребори. 

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички