Увеличават минималната работна заплата в Румъния - става по-висока от тази в България


Увеличават минималната работна заплата в Румъния - става по-висока от тази в България
Снимка: iStock

6737

Румъния планира да увеличи минималната брутна работна заплата до 3300 леи на месец, или малко над 1300 лева. Над 1,8 млн. служители ще бъдат директни бенефициенти на тази мярка.

„В момента брутната минимална основна заплата в страната, гарантирана при плащане, е определена на 3000 леи (1182,22 лв.), в съответствие с разпоредбите на Решение на правителството № 1447/2022 за установяване на минималната брутна основна заплата за държава, гарантирана при плащане“, обяви правителството.

Миналата седмица и сръбското правителство прие решение, според което минималната заплата за периода януари-декември 2024 г. (без данъците и вноските за задължителното социално осигуряване) да бъде увеличена на 271 сръбски динара (4,51 лева) на работен час, съобщи правителството. Това представлява увеличение със 17,8% от сегашните 230 сръбски динара (3,83 лв)

След това увеличение минималната работна заплата в Сърбия ще бъде 47 154 динара (785,53 лева).

Минималната заплата в България за 2024 г.

В проект на Постановление на Министерския съвет правителството предлага минималната работна заплата за страната от 1 януари 2024 година да стане 933 лева. Проектът е публикуван на портала за обществени консултации, а срокът е до 2 октомври. По този начин разликата между румънската и българската минимална работна заплата ще бъде 367 лева, в полза на северната ни съседка. 

След последната актуализация на минималната работна заплата на 780 лева от 1 януари 2023 г. социално-икономическата и статистическата среда се отклониха значително от естествената си прогресия заради цялостната непредсказуемост на международната обстановка и инфлационните процеси, се посочва в оценката на въздействието на Проекта на постановление. „Това води до засилване на несигурността за перспективите пред икономическата активност и инфлацията в България, и затруднява тяхното прогнозиране. Бързото нарастване на отчетената в периода инфлация оказва негативно въздействие върху способността на нискодоходните работници да задоволяват своите и на техните семейства минимални потребности“, пише в документа за обществена консултация.

Бизнесът и някои икономически анализатори не подкрепят предложеното увеличение на минималната заплата за страната. Съюзът за стопанска инициатива (ССИ) изрази в позиция до медиите своята сериозна загриженост за икономическите ефекти, които носи със себе си предложението на МС. Според позицията на ССИ, риск има не само за бизнеса, но и за държавния бюджет.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

След увеличението: В България, Сърбия или Северна Македония минималната заплата ще е най-висока?

Вдигат с 20% минималната работна заплата

Заплатите на Острова растат с невиждани темпове

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички