Великобритания гони европейци


Великобритания гони европейци
Снимка: iStock

5337

Британските гранични служби задържат граждани на Европейския съюз, настаняват ги в центрове за имигранти и след това ги експулсират. Потърпевши са между 12 и 30 души, включително от България, разказва Deutsche Welle.

Поне дузина европейски граждани, основно млади жени от Испания, Италия, Франция, България и Гърция, са били задържани на летище "Гетуик" и отведени в центъра за имигранти "Ярлс Ууд" в Бедфордшър. Причина за задържането, а впоследствие и за тяхното експулсиране е, че не са имали входна виза. За същия проблем информира и американското издание Politico, според което потърпевшите граждани на ЕС са най-малко 30.

Според вестник Guardian, някои от гражданите на ЕС, които са били спрени на летището, имали уговорени интервюта за работа. В правилата, публикувани от британското вътрешно министерство, изрично е посочено, че при насрочено интервю за работа е допустимо влизането на територията на Великобритания и без виза. Същото важи и за участието в "дискусии, конференции и семинари", както и за "обсъждане и подписване на договори".

"Още съм в шок"

Журналистите от Guardian са разговаряли с две испанки, недопуснати във Великобритания след пристигането им на "Гетуик". Мария е на 25 години и е от Валенсия. Тя и преди е работила на Острова. Мислела, че свободно може да си търси място на трудовия пазар до октомври тази година. Когато граничните служби я информирали, че трябва да бъде депортирана, тя предложила да си купи билет в обратната посока още същия ден. Но вместо това я изпратили в "Ярлс Ууд" за 3 дни. "Още съм в шок", казва жената. "Отнеха ми свободата и не ми дадоха възможност да получа правна помощ."

В подобна ситуация изпаднала и 24-годишната Еухения. Тя пристигнала на "Гетуик" на 2 май. Планирала да си намери работа и да заживее със своя испански приятел, който е служител на здравните власти на Великобритания и живее там от 4 години. "Имах билет за връщане и попълних онлайн формуляр за пътуване, в който обясних всичко", казва тя. При кацането телефонът ѝ бил взет и тя престояла 24 часа в чакалня, преди да бъде изпратена обратно в Барселона.

Неясни изисквания

Guardian посочва, че основна причина за задържанията и депортациите е объркването около въпроса дали гражданите на Европейския съюз могат да посетят Великобритания, за да проучат пазара, и да кандидатстват за виза, чак след като получат предложение за работа. Имало и случаи, в които пристигащите директно нарушавали правилата, като например забраната за граждани на ЕС да карат неплатени стажове във Великобритания.

Междувременно 8 депутати от Европейския парламент са изразили пред председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен възраженията си срещу подхода на британските власти спрямо гражданите на ЕС, който се възприема като нарушение на споразумението за Brexit. 1 милион чужденци са напуснали Великобритания преди Brexit 

Британското вътрешно министерство от своя страна настоява, че правилата са ясни и могат лесно да бъдат проверени онлайн. "Имаме нужда от доказателство за правото на всеки отделен човек, че може да живее и да работи във Великобритания", подчертава говорител на министерството.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички