Все повече големи компании обмислят четиридневна работна седмица


Все повече големи компании обмислят четиридневна работна седмица
Снимка: iStock

3986

Стресът на работното място се превръща в толкова значителен проблем, че ръководителите на редица компании все повече обсъждат евентуалното намаляване на седмичната натовареност на работниците и служителите си.

Близо една трета (около 30 на сто) от големите компании в САЩ проучват дали може да променят продължителността на работната седмица на своя персонал. Те обсъждат дали да въведат график, при който служителите им ще работят четири или четири дни и половина седмично. Това сочат резултатите от ново проучване сред главните изпълнителни директори на водещи американски компании, проведено от компанията за одит и финансови консултации Кей Пи Ем Джи.

Още: Доказано: Четиридневната работна седмица подобрява здравето на служителите

"Всички ние (ръководителите на компании - бел. ред.) се опитваме да установим какво е оптималното работно време. Ще продължим да експериментираме и да променяме нашите решения", посочва главният изпълнителен директор на Кей Пи Ем Джи Пол Кноп в интервю за Си Ен Ен.

Светлина в края на тунела

Не е изненадващо, че много работници и служители одобряват въвеждането на по-кратка работна седмица.

Значителна част от участниците в допитване (77 на сто), проведено от американската компания за маркетингови изследвания и проучвания на общественото мнение "Галъп" (Gallup) в края на миналата година, са посочили, че ако бъде въведена четиридневна работна седмица, с 40 работни часа, то това би оказало положително влияние върху качеството им на живот. Съществен дял от участниците в проучването (46 на сто) са обявили, че по-кратката работна седмица ще има "изключително позитивен" ефект върху начина им на живот.

Зя тях може би има светлина в края на тунела, тъй като компаниите в САЩ и Европа, които са въвели експериментално четиридневна работна седмица, отчитат, че това решение е оказало положително въздействие върху тяхната дейност.

Още: Още една страна експериментира с въвеждане на четиридневна работна седмица

По-кратката работна седмица се отразява позитивно на производителността на служителите и работниците, отбелязват много от ръководителите на тези фирми.

Главният изпълнителен директор на Кей Пи Ем Джи Пол Кноп обаче посочва, че въвеждането на по-кратка работна седмица все още не може да бъде категорично потвърдено.

"Все още е твърде рано да обявяваме четиридневната работна седмица за част от бъдещето. Нейното въвеждане все още е в експериментална фаза", посочва Кноп.

Главните изпълнителни директори на редица компании се опитват да предвидят евентуалните резултати от приемането на по-кратката работна седмица. Те анализират как въвеждането й би се отразило на психичното и физическо здраве на служителите им и дали ще доведе до намаляване на разходите на фирмите чрез създаване на по-ефективна работна среда.

На този фон някои компании, които са въвели експериментално по-кратка работна седмици, не се отказват от нея, посочва Си Ен Ен.

По-голяма част от фирмите във Великобритания, участващи в най-големия експеримент в света за въвеждане на четиридневна работна седмица, година по-късно все още позволяват на служителите си да работят по-кратко.

Повече от половината от тези компании дори обявиха, че не планират да връщат петдневната работна седмица.

Не всеки шеф одобрява четиридневната работна седмица

Не са малко обаче шефовете на фирми, които не смятат, че е възможно въвеждане на четиридневна работна седмица във всички сектори на икономиката и в администрацията.

Главният изпълнителен директор на Кей Пи Ем Джи отбелязва, че по-кратката работна седмица е възможна в сектора на финансовите услуги, в сферата на маркетинга и в някои други професионални дейности, при които служителите работят предимно в офиси. Тя обаче едва ли е приложима в здравеопазването, където съществува недостиг на работна сила, посочва Пол Кноп.

"Предполагам, че може да минат години, докато се стигне до широко прилагане на четиридневна работна седмица, ако изобщо това се случи. Да, някои компании провеждат подобни експерименти, без да вдигат много шум, но лично аз не предвиждам масовото въвеждане (на четиридневна работна седмица - бел. ред.) през идните няколко години", изтъква главният изпълнителен директор на Кей Пи Ем Джи.

Милиардер в подкрепа на по-кратката работна седмица

Милиардерът Стив Коен обаче не споделя песимистичните нагласи на Пол Кноп по въпроса с въвеждането на по-кратка работна седмица.

По-рано този месец един от най-успешните инвеститори в САЩ заяви пред Си Ен Би Си, че въвеждането на четиридневната работна седмица предстои, особено с навлизането в икономиката на технологиите, базирани на изкуствен интелект.

Коен посочва, че е инвестирал в нова спортна лига по голф, тъй като отчасти е убеден, че скоро трудещите се ще разполагат с повече време в петък.

"Мисля, че така или иначе щях да инвестирам в голфа, тъй като виждам в него перспектива в по-дългосрочен план, но също така съм убеден", че този спорт ще добива все по-голяма популярност, тъй като "четиридневната работна седмица предстои да бъде въведена", заяви инвеститорът.

"Хибриден" модел на работа

Същевременно Кей Пи Ем Джи отчита още една тенденция на пазара на труда в САЩ, която е благоприятна за работниците и служителите.

Изглежда, че дори и след края на пандемията от КОВИД-19 все по-малко шефове на компании настояват техните подчинени да прекратят изцяло дистанционния начин на работа и да се завърнат на пълна работна седмица в офисите на дружествата.

Само 34 на сто от главните изпълнителни директори на фирми, анкетирани от Кей Пи Ем Джи, са заявили, че предвиждат служителите им да спрат да работят от домовете си и да прекарват в офисите на компаниите всичките пет работни дни в седмицата. Само преди година подобно намерение са изразили 62 на сто от шефовете, участвали в аналогично проучване.

При новото проучване, 46 на сто от анкетираните главни изпълнителни директори са посочили, че предвиждат въвеждането на "хибриден" модел на работа. Това означава, че служителите им ще работят от домовете си през част от работните дни, а през другите ще се трудят в офисите.

За сравнение - само 34 на сто ръководителите на компании, участвали в допитването, проведено от Кей Пи Ем Джи през 2023 г., са подкрепили въвеждането на "хибриден" модел на работа.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.79319
 • GBP
  1
  2.32712
 • JPY
  100
  1.13487
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички