Започва кандидатстването за компенсиране с по 24 лева на ден заради локдауна


Започва кандидатстването за компенсиране с по 24 лева на ден заради локдауна
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

2488

От днес започва кандидатстването по новата мярка „Запази ме“ за компенсиране с по 24 лева за работен ден за хората, които са в принудителен неплатен отпуск в периода от 29-и октомври до 21-и декември. Става дума за работещите по трудови договори в дейностите, които затвориха заради наложените противоепидемични мерки, включително и персонала на детски градини и ясли.

На сайта на Агенцията по заетостта са публикувани образците на всички документи, които се попълват и подават от работодателите по електронен път, по пощата с обратна разписка, или на място в бюрата по труда.

В интервю за БНР социалният министър Деница Сачева уточни, че различните мерки, предприети от правителството могат да бъдат комбинирани от работодателя:

„Всички мерки могат да бъдат комбинирани. Просто един и същи човек – работник или служител, не може да получава всички мерки едновременно. Но един работодател, за различни свои работници и служители може да комбинира различни мерки. Те. Един хотел може да използва както мярката „Заетост за теб“, така и мярката 80/20, така и тази нова мярка „Запази ме“ за тези хора, които работят към заведенията към хотела или към нощните заведения или фитнеси към хотелите.

Социалният министър увери, че Агенцията по заетостта проверява и обработва получените заявления в рамките на 10 дни, след което в петдневен срок парите ще бъдат превеждани по сметките на служителите.

Припомняме, безвъзмездната финансова помощ по мярката е в размер на 50 млн. лева и по разчетите на социалното министерство ще стигне за 50 000 души, а правоимащите се очертава да бъдат 356 000 души. Според уверенията на министър Сачева МТСП има готовност да разшири средствата, предвидени за подкрепа.

Условията за кандидатстване - ТУК.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички