Здравните неравенства у нас са най-високи в Европейския съюз


Здравните неравенства у нас са най-високи в Европейския съюз
Снимка: iStock/Guliver

3072

„В България здравните неравенства са най-високи в Европейския съюз, като средно на един българин, получаващ средна работна заплата, около 35% отиват за здраве, при положение, че той е здравноосигурен“. Това каза в коментар за БНР Любослав Костов - икономически експерт в Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ и преподавател в УНСС.

„Тези данни са от времето преди коронавируса, а сега сигурно са повече средствата, защото хората се презапасяваха с медикаменти, имаха нужда от лекарства за възстановяване след преболедуване от Covid-19. Хората теглят и кредити, за да покрият и здравните си нужди“, каза още Костов. 

Във връзка със случая в Сандански, когато без ред се ваксинираха общински съветници, експертът беше категоричен, че това трябва да има последици и наказания. 

„В България се доплаща най-много за здраве - и тук не говорим за качество, а просто до достъп до здраве. Безумно ще е да се пуснат ваксините в аптеките, защото така достъпът още повече ще се наруши. Хората не са виновни за пандемията и не може от тях да се иска да си платят за ваксината“, каза той. 

Анкета на Добромир Цветков сред столичани сочи, че хората също смятат, че ако имаш връзки и познати, имаш по-добър достъп до здраве.

„Ако си човек с връзки или на висок пост, ти ще имаш по-добър достъп и до здравеопазване“, коментира социологът Мила Минева от Софийския университет, цитирана от БНР.

„Не става дори дума само за политическия елит, а всички елити се възползват от това, че познават правилните хора, такъв е случаят в Сандански, от това се възползва и икономическият елит - да си припомним лечението на Кирил Домусчиев, а също и примера със собственика на "Уолтопия" - неговото откровено цинично искане, че ще направи дарение при определено условие", коментира още Минева.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички