България ще бъде обявена за предпочитана дестинация през 2024 г. от ЕCTAA


България ще бъде обявена за предпочитана дестинация през 2024 г. от ЕCTAA
Снимка: iStock

7793

България ще бъде включена в предпочитаните дестинации през 2024 г. от Европейската асоциация на туристическите агенти и туроператори (ЕСТАА). Това стана ясно на годишната среща на организацията в Ламего, Португалия, обявиха от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), предава БТА.

Това означава, че през 2024 г. страната ни ще бъде рекламирана пред членовете на всички национални европейски асоциации на туроператори и турагенти. Представители на туристическата индустрия от 26 страни ще пристигнат у нас за своята годишна среща и на място ще се запознаят с туристическия потенциал на страната ни.

Инициативата се реализира, благодарение на подкрепата на Министерството на туризма като част от маркетинговите активности за промотиране на дестинация България.

Снимка: iStock

Над 50 делегата, представляващи туристически компании от цяла Европа, присъстваха на тазгодишната среща на ЕСТАА в Португалия. Основен акцент на срещата бяха новаторските инициативи на ECTAA, свързани с Плана за действие в областта на климата и използването на потенциала на изкуствения интелект в туристическата индустрия.

След цялостна оценка на въглеродния отпечатък на организацията, ECTAA реши да се ангажира с намаляване и компенсиране на своето въздействие върху климата. Целта е да се приведе в съответствие с глобалния ангажимент за постигане на 50% намаление до 2030 г. и нетни нулеви емисии до 2050 г. ECTAA признава спешната необходимост от по-голяма осведоменост и знания за туристическата индустрия, да действа проактивно, да предвиждат бъдещите изисквания на потребителите и да гарантират, че ще бъдат удовлетворени по устойчив начин.

ОЩЕ: Водещ пътеводител препоръча България за 2024 г.

Значението на изкуствения интелект за развитието на туристическата индустрия също беше във фокуса. Освен туроператори в тях участваха представители на Microsoft и академичните среди. Разгледани бяха текущи проекти, базирани на изкуствен интелект, които обещават да подобрят ефективността и преживяванията на клиентите в сектора на пътуванията.

Снимка: iStock

Общо беше мнението, че въпреки огромния потенциал за автоматизиране и рационализиране на различните процеси, изкуственият интелект няма да намали стойността на човешкия опит и персонализираното обслужване, предоставяно от консултантите по пътувания. ECTAA вярва, че пътуванията ще продължат да бъдат жизненоважни в цифровата ера. Освен това беше подчертано, че ИИ не е изключителна сфера на големите технологични компании; дори малките туристически компании могат да използват технологиите на ИИ, за да подобрят услугите и да са конкурентоспособни.

На финала на срещата д-р Даниела Стоева, член на изпълнителния борд на ECTAA, представи накратко „Дестинация България“ пред делегатите и разнообразните възможности за туризъм, с които членовете на ЕСТАА ще имат възможност да се запознаят и лично в различните комуникационни формати на програмата „Предпочитана дестинация“.

„Нашата среща в Ламего отразява непоколебимостта ни да се справим с изменението на климата и да свържем бъдещето на туристическата индустрия с ИИ. Ние вярваме, че като даваме пример в действията в областта на климата и използваме силата на ИИ, можем да служим най-добре на нашите клиенти, индустрията и нашата планета“, заяви тя в обобщение на срещата.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Пътуванията на българите в чужбина през септември 2023 г. отчетоха сериозен скок

Наша съседка отчете рекордни приходи от туризъм

Свръхтуризъм: Как популярните дестинации по света се справят с тълпите от туристи?

Топ 10 на най-интересните туристически дестинации за 2023 година

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички