До 400 евро на ден може да достигне сянката на плажа в чужбина


До 400 евро на ден може да достигне сянката на плажа в чужбина
Снимка: iStock

7553

Цените на плажните принадлежности в разположените до нас държави са сходни на тези у нас с единствената разлика, че в чужбина, на местата където се налага да се плаща отделно, таксата е доста по-висока, отколкото на Българското Черноморие.

Това обаче не е задължително навсякъде. Например в Северна Гърция има много плажни ивици без спасители, но навсякъде, където е възможно, са поставени чадъри и шезлонги, които в повечето случаи са безплатни.

Обикновено става ясно, когато са собственост на заведения и за да се използват трябва консумация. Цените на консумацията в тях са близки до тези в България, като често дори са и по-ниски, пише "24 часа".

Не такава е ситуацията обаче в южните гръцки курорти, където особено по островите всяко нещо се плаща. Там цените са доста по-високи, като кафето е най-малко 3-4 евро, 500 мл. минерална вода – 2 евро, а средно голям сандвич – 4-5 евро.

Друга категория са плажовете, близо до които на първа линия има големи хотели. Тогава обикновено плажните принадлежности са собственост на хотелите и са включени в цените на нощувката. Достъпът до плажовете е свободен както навсякъде в Европа, но ако не сте гост на хотела, ви очакват много високи цени. В Аспровалта, Санторини, Миконос и останалите острови таксите често варират от порядъка на 80-100 и дори 150 евро на ден.

В Хърватия тези такси имат много по-големи колебания – от 4,50 до 400 евро. За най-високата такса съобщи наскоро хърватският сайт Dnevnik, но тя важи само за плажовете на Хвар, дадени на концесия. В Хърватия също като в Българоя плажовете имат и свободни зони, на които човек може да разгъне свой чадър в пясъка, но там винаги са най-неудобните места по плажовете.

Това лято плажуващите в Италия ще са приятно изненадани – правителството прие таван на цените на плажните принадлежности. Границата не е точно фиксирана, а зависи от местоположението на плажа и от допълнителните услуги, които се предлагат.

Решението беше провокирано от масови оплаквания на италианците от високите цени, които на много плажове са стигнали 100 евро за чадър и още 100 евро за шезлонг на ден. Това е реакцията на собствениците на плажовете, след като пандемията намали силно печалбите им.

Обикновено в Италия сянката на плажа струва 10-15 евро, стига да не е собственост на заведение или хотел. Ако е така, всеки може да ги ползва безплатно, защото се счита за гост на заведението. В Италия има и много луксозни плажове, на които вместо чадъри се предлагат минипалатки с плътен покрив, дори нещо като бунгала на плажа. Естествено, наемането им излиза по-скъпо – 40-50 и над 50 евро на ден.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

100 лева за шезлонг и чадър на морето

Каква ще е цената на сянката по морето?

Солени цени за сянката на Черноморието

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички