Гаранционен фонд задължава туроператорите да връщат пари при провал на пътуванията


Гаранционен фонд задължава туроператорите да връщат пари при провал на пътуванията
Снимка: iStock

3478

Министерството на туризма представи идеен проект на първия по рода си задължителен Туристически гаранционен фонд, който да обезщетява пътуващите при неизпълнение на поетите ангажименти от туроператори и да обезпечава отговорността на туроператорите – като защита срещу тяхната несъстоятелност и неплатежоспособност.

Целта е да се създадат справедливи условия за бизнеса в полза на всички заинтересувани страни и на национално ниво да се реализира по-добра защита за крайните потребители на пакетни туристически услуги. В обхвата на Гаранционния фонд влизат потенциални възможности за обезщетение след отказ на резервации при пакетните пътувания, както и защита срещу несъстоятелност и неплатежоспособност на туроператорите.

Идейният проект е съставен в сътрудничество с представители на Българското актюерско дружество и представен пред организациите от сегмента на туроператорите в туристическия сектор – АБТТА, Обединение „Бъдеще за туризма“, Сдружение „Туризъм“ и БАТА.

„Темата се дискутира от 10 години, като след COVID отново стана актуална“, посочи министърът на туризма Илин Димитров. По думите му е анализиран опитът на Германия, Дания, Полша, Великобритания. Според Димитров, за да се случи това, се изискват промени в редица закони, но работата е в сферата на редовно правителство.

Зам.-министърът Ирена Димитрова подчерта, че бизнесът е запознат с идейния проект. „Ще се осъществява системен контрол върху оборотите на туроператорите. Туристическата застраховка остава засега. С времето може да отпадне, след като ефективно заработи туристическият гаранционен фонд“, обясни тя. Действащите туроператори към момента ще трябва да се прелицензират, като по думите ѝ това е сериозно решение, което изисква законодателна инициатива. Ще се преосмисли обхвата на туристическата застраховка, което също изисква законодателно изменение.

Според първоначалните математически модели, за да се натрупа финансов ресурс във фонда, вноската на туроператорските агенции ще бъде в размер на 0,1% от оборота им, което към момента означава вноска между 80 и 1000 лв. Идеята е фондът да покрива изплащането на обезщетения над лимита на отговорност по застраховката при несъстоятелност, временна неплатежоспособност (проблем с ликвидността) и непредотвратими и извънредни обстоятелства. Засега фондът няма да включва авиацията.

Въвеждането на функциониращ гаранционен фонд е сериозно решение, което изисква законодателни промени и тясно бъдещо сътрудничество с представителите на бизнеса“, подчерта Ирена Георгиева.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

ЕК одобри помощ от 13 млн. евро за българските туроператори

Сериозен отлив на туристи от Турция

Почивката в Турция е най-евтина за Великден

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички