Германия праща пенсионерите си на почивка, за да пестят газ?


Германия праща пенсионерите си на почивка, за да пестят газ?
Снимка: iStock

9954

Докато Германия се страхува от евентуално рязко спиране на доставките на руски газ, в страната измислят необичайни начини да се справят с възможен недостиг и дори по-високи цени на енергията през идващата зима: изпращане на възрастни граждани на почивка в по-топли места през студените месеци. Как Германия помага на хората срещу високите цени?

Руският газ е жизненоважен за Европа и особено за Германия. Но Берлин е подложен на натиск да развали бизнес отношенията, които според критиците помагат за финансирането на руската инвазия в Украйна. Най-голямата европейска икономика се стреми да намали енергийната си зависимост от Русия до нула възможно най-бързо, но засега е против незабавното спиране на вноса. Европа се сбогува с руския газ

Възможно решение за справяне с растящите цени и запазване на енергията са пенсионерите. Председателят на Германската асоциация на независимите туристически агенции Мария Линхоф предлага да се даде възможност на възрастните хора да пътуват за по-дълги периоди до по-топлите страни през зимата. Подходящи дестинации са Турция, Тунис, както и испанският остров Майорка. Правителството би могло да насърчи повече пенсионери, някои от които вече са прекарвали зимата на някои от тези места, като субсидира подобни пътувания, казва тя пред Mallorca Zeitung.

Шефката на асоциацията, представляваща повече от 7000 туристически агенции в Германия, Линхоф дори предлага субсидии до 500 евро, за да станат подобни пътувания по-достъпни. "Началната цена за такова пътуване до Майорка в момента е около 1300 евро на човек. Това са 50 дни в хотел от средна класа, включително полупансион и полети. При самообслужване в момента сме на 950 евро на човек", обяснява тя и добавя: "Убивате няколко заека с един куршум: пенсионерите ще получат безвъзмездни средства, ние пестим газ за индустрията и поддържаме ваканционни дестинации."

"Да пътуваш в борбата срещу Путин е по-добре, отколкото да замръзнеш заради Путин", посочва туристическият експерт пред Rheinische Post.

Инициативата ѝ не се понрави особено на политиците и предизвика сериозни критики. Ралф Щегнер от управляващата Социалдемократическа партия нарече предложението ѝ "луда идея", която "със сигурност не допринася за решаването на предизвикателствата на нашата енергийна политика".

Председателят на комисията по туризъм в Бундестага Яна Шимке от Християндемократическия съюз смята, че "предложението ще струва най-малко 10 милиарда евро" и че комбинацията от наем и пътни разходи ще бъде допълнителна финансова тежест. "Не може да се изчисли какво ще се спести в крайна сметка. Едва няколко пенсионери биха могли да си позволят двойната тежест да продължат да си плащат наема у дома и да останат в чужбина, въпреки държавните субсидии", казва Шимке пред вестник Bild. Цените на газ, нафта и ток в Германия експлодират. Защо?

Газова зависимост

Руският газ представлява 55% от вноса на Германия през миналата година. Берлин заяви, че иска да се откаже от руските доставки, но ще продължи да разчита до голяма степен на тях до средата на 2024 г.

Засега не е ясно дали ще има внезапно спиране на руския газ за най-голямата европейска икономика. Германия се опитва да избегне ескалация и засега не подкрепя европейското газово ембарго, след като вече даде зелена светлина за санкциите срещу Москва за въглища и петрол. Какво ще се случи, ако Русия спре доставките на газ за Европа?

Но германските политици се страхуват, че Русия може да прекъсне притока на газ едностранно, както направи с Полша и България, и искат да могат да се справят, ако това се случи. Те тихомълком се подготвят за всяко внезапно спиране на доставките на руски газ със спешни мерки, които могат да включват поемане на контрол над критични фирми, съобщават източници пред Reuters.

Ползите за турския туризъм

Дългите зимни ваканции на германските пенсионери ще бъдат от голяма полза и за турския туризъм и биха отворили работни места в сектора, казват представители на бранша пред турския всекидневник Hürriyet. Полагат се усилия за диверсификация на туристическата индустрия и пазарите, за да се даде възможност на Турция да се възползва максимално от периода извън лятото. Чужденци купуват като луди евтините имоти в Турция

Популярният курорт Анталия и околните региони са сред предпочитаните места за почивка от германците, които са сред най-многобройните туристи в Турция. Въпреки санкциите: Турция е все по-гостоприемна за руските туристи

Германия беше вторият по големина пазар в Турция миналата година веднага след Русия. Около 3,1 милиона германски туристи са пристигнали в южната ни съседка миналата година, което е 175,7% увеличение на годишна база от 1,1 милиона през 2020 г., когато върлуваше пандемията на коронавирус. Въпреки това броят на германските посетители все още има накъде да расте. Те достигнаха 5 милиона през 2019 г. преди избухването на пандемията и поставиха рекорд от около 5,5 милиона през 2015 г. Турция постави рекорд по туристи през 2019 г. Сега се моли да дойдат

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички