Гърция обяви как ще приема туристи през лятото


Гърция обяви как ще приема туристи през лятото
Снимка: iStock

38669

Хората, които са се ваксинирали срещу коронавируса, имат антитела или отрицателен тест, могат да почиват в Гърция това лято, съобщи министърът на туризма Харис Теохарис, цитиран от Reuters.

Егейската държава ще открие летния туристически сезон в средата на май, обяви Теохарис на голямото международно търговско изложение ITB Berlin от Акропола. Отваряне на ресторантите и таверните в южната ни съседка се очаква през месец май след Великден.

Гърция е готова със здравния протокол за лято 2021. Туристите са добре дошли, ако преди пътуване са ваксинирани или имат антитела, или са с негативен тест. Всички туристи подлежат на произволно тестване, обясни министърът.

Наскоро туристическият бизнес призова властите за конкретни и ясни правила, за да може да се подготви за сезона. Браншът понесе огромни загуби (над 70% от приходите) през пандемичната 2020 г. и едва ли ще оцелее при още един изгубен сезон.

Гръцките туроператори и хотели вече приемат резервации за предстоящото лято, но държат да знаят как туристите ще влизат в страната и дали ще им е нужен ваксинационен паспорт.

Властите ще започнат да ваксинират работниците в туристическия сектор, щом имунизират най-уязвимите, а освен това ще задължават служителите в туризма да се тестват често.

Туристическият отрасъл е ключов за Гърция, тъй като представлява около 20% от икономиката на средиземноморската държава. Всеки пети зает в страната работи в туризма. Целта е тази година гръцкият туризъм да достигне поне 50% от нивото на 2019 г., обяви премиерът Мицотакис.

Гърция е сред тежко засегнатите от пандемията, а властите наложиха драконовски мерки в опит да овладеят разпространението на вируса. Жертвите на коронавируса в страната са почти 7000.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички