Гърция опитва да спаси сезона, чака туристи през юли


Гърция опитва да спаси сезона, чака туристи през юли
Снимка: iStock

12876

Гърция се надява да приема туристи от юли, но хотелиерите очакват слаб сезон, опасявайки се, че коронавирусът ще държи гостите на страната далеч и ще остави плажовете празни.

Туризмът е сериозен източник на приходи за Гърция, която миналата година привлече 34 млн. посетители, докарвайки си приход от 18 млрд. евро. Секторът дава работа на около 1/5 от работната сила в южната ни съседка.

Застрашени са 45 000 работни места в бранша, а загубите за 2020 г. се очаква да са около 4 млрд. евро. Според проучване на Института за изследване на туризма, 65% от целогодишно работещите хотели смятат, че вероятно ще фалират.

Над половината хотели в Гърция са заплашени от фалит

"Туризмът е изправен пред най-голямата си криза" от години, заяви президентът на хотелската асоциация на Корфу Хараламбос Вулгарис, собственик на два комплекса на острова в Йонийско море, предаде БНР.

Живописните плажове на остров Корфу пустеят и положението ще е такова поне до края на юни. Хората тук се издържат изцяло от туризъм. Хотелиерите са силно притеснени. "Сезонът е 6 месеца, а вече изгубихме два от тях. Сега чакаме да разберем дали ще имаме гости през юли и август, надяваме се да имаме", казва Вулгарис.

Карантината, наложена на 23 март за борба с разпространението на коронавируса, даде резултат – смъртните случаи в Гърция са 138, заразените - 2566. Но тя ще се отрази и на туристическия сектор. "Ще имаме много ниска заетост. Не знаем дали нашите хотели ще отворят, кога ще отворят, така че в момента сме на ръба на много тежки времена", коментира Вулгарис.

Коронавирусът е на път да съсипе туризма

Властите правят всичко по силите си, за да спасят поне част от летния сезон, като защитят и бранша, и гостите си от чужбина.

Планът е туристите да се завърнат през юли. Правителството ще започне поетапно облекчаване на карантината от 4 май, а хотелите, които функционират целогодишно, ще могат да отворят врати на 1 юни. "Предполагам, че това е въпрос за 1 милион долара. Целта ни е да отворим по някое време през юли", казва министърът на туризма Хари Теохарис, но допълва, че сезонът няма да е като предишните.

"Все пак можем да направим много, за да възобновим туристическия сектор, да върнем туристическите потоци и да подкрепим фирмите – хотели, пътнически агенции, за всички работещи в бранша, това е жизненоважно", отбелязва Теохарис.

Отиваме на почивка в Гърция само със здравен паспорт

Правителството разреши на туристическия бранш да предлага отворени ваучери за период от 18 месеца вместо да връща пари за провалени почивки и резервации. Но всички стъпки ще се съобразяват с изискванията за безопасност и ще се консултират с други страни.

"Туристите ще трябва да свикнат с новите правила в туризма. Тези правила ще бъдат оповестени скоро и важат за хотели и други места, където се събират хора. В основата им ще са дистанцирането, поддържането на чисти ръце и носенето на маски, когато е необходимо", предупреждава проф. Николаос Сипсас, специалист по заразни болести в Атинския университет.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички