Хотели по морето са пред фалит заради скъпия ток


Хотели по морето са пред фалит заради скъпия ток
Снимка: iStock

5870

Собственици на хотели във Варна и курортите предупреждават, че са заплашени от фалити заради високите цени на тока. От началото на август разходите им за електричество са се увеличили тройно. Експерт: Най-лошото от енергийната криза тепърва предстои

Хотелиерите са категорични, че драстичното поскъпване ще доведе до скок и в цените на нощувките. Някои от тях все още изчакват с надеждата да получат помощ от държавата, предава БНТ. Други обаче вече са вдигнали цените с около 30%. Подготвят сериозен скок на цените в Банско

Собственикът на един от малкото целогодишно работещи хотели в курорта "Св. Св. Константин и Елена" край Варна Атанас Карагеоргиев е запазил цените на предлаганите услуги, въпреки драстичното поскъпване на тока. Макар че са като миналогодишните, отливът на туристи в момента е голям – в хотела има едва 40 гости.

"Най-много ток бях плащал 2019 г., бях стигнал 12 000 лева ток месечно. Сега е 31 000 лева трети месец подред при много по-малко заетост", жалва се той. Токът е сред най-сериозните разходи в туристическия бизнес и трябва да бъде калкулиран в цената. Затова е само въпрос на време всички хотелиери да вдигнат цената на нощувките. Пакетите с включено изхранване ще се оскъпят още повече и заради поскъпването на хранителните продукти. 

"Ние работим с предварително подписани договори и цени. Цените са формирани в течение на сезона, те са такива каквито са, а посрещаме гости, които са се записали преди 2, 3 и повече месеца." – обяснява Карагеоргиев.

Проблем за хотелиерите е и предварителното плащане на тока на свободния енергиен пазар. "Това първо ни поставя в много трудни условия, защото ние не разполагаме със свободни оборотни средства", категоричен бе хотелиерът. Въпреки тежката финансова криза в туризма, хотелът ще продължи да работи, категоричен е собственикът му. Собствениците на хотели имат право на помощ от държавата по мярката "60 на 40", но заради високите цени тя не е ефективна. Над 250 000 фирми плащат по-евтин ток от 1 ноември

Възможен изход от кризата е инвестирането в енергоспеспяващо оборудване, което ще доведе до рязък спад в разхода на ток. 

Хотелиерът бе категоричен, че ако спешно не бъдат взети мерки от държавата, високите цени на тока ще стопят приходите на хотелиерите от летния сезон и браншът отново ще бъде изправен пред сериозни финансови изпитания.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички