Хотелиери искат отпадане на визите за руснаци и турци


Хотелиери искат отпадане на визите за руснаци и турци
Снимка: Община Несебър

4820

Визовата политика на България е сред най-големите пречки за развитието на българския туризъм. Това твърдят от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация в позиция. Руските туристи в България намаляват заради обвързаността на лева с еврото

Представителите на туристическия бизнес твърдят, че секторът е изключително зависим от източните пазари и съседните ни държави. С част от тях обаче страната, според БХРА, има "изключително бюрократичен и скъп визов режим". От организацията смятат, че въпреки ограниченията за България като държава членка на ЕС може да бъде намалена визовата бариера пред туристически пазари като Русия, Турция и страните от Близкия и Далечен изток, без това да повишава риска за сигурността на страната и ЕС.

От БХРА предлагат да се приеме пакет от мерки за централизиране на процеса по кандидатстване, одобрение и получаване на еднократна туристическа виза за България. По тази причина от бранша настояват да отпаднат визите за Русия, Молдова, Турция и някои арабски държави с цел туризъм през летния и зимния сезон.

Ако цялостното отпадане на визите не е възможно, може да се въведе облекчена процедура по издаването им. Освен това документите трябва да струват възможно най-евтино. Стотици турски семейства идват на ски у нас

Сред исканията на БХРА е да се предостави възможност кандидатите за виза да подават документи онлайн и да получават отговор по мейл дали са одобрени или отхвърлени. Одобрените да имат възможност да получат визата на летището при пристигане. Ако ЕС не ни разрешава промяна във визовата политика на ЕС за пътуване с цел туризъм, правителството да настоява за годишни компенсации по 1 милиард евро за руския пазар и 1 милиард евро за останалите пазари, с които България има визов режим, настоява се още в становището на БХРА.

Според асоциацията държавата трябва да обмисли германския модел за подпомагане на бизнеса, при който вместо да се дават помощи или банкови гаранции, правителствата отпускат средства на пострадалите фирми срещу придобиването на дял от компаниите до 25% от капитала. Впоследствие акциите могат да бъдат изкупени обратно от фирмите. Според асоциацията стартът на летния сезон ще е много труден.

Междувременно от Министерството на туризма припомниха, че на 22 март изтече крайният срок, в който всички туроператори и турагенти могат да кандидатстват за държавна помощ от 51 млн. лв. Това е една от мерките, предприети от ведомството за подпомагане на сектора за преодоляване на последиците от COVID-19. Средствата се предоставят на туроператорите за връщане на предплатени пътувания, които не са реализирани заради пандемията.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички