Как ще се влиза в България през лятото?


Как ще се влиза в България през лятото?
Снимка: iStock

4635

Няколко варианта ще имат българите и чужденците, които искат да влязат в България. Те ще трябва да предоставят отрицателен антигенен тест, негативен PCR тест, сертификат за ваксинация или документ за преболедуван COVID-19 през последните 6 месеца.

Решението е записано в заповед на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, като целта е да се улеснят пътуванията с цел стимулиране на туристическия сезон, предава в. „Труд“. Заповедта влиза в сила незабавно, стана ясно от думите на Ангелов по време на среща с туристическия бизнес проведена вчера.

Отрицателният антигенен тест трябва да бъде на един от 16-те одобрени производителя. Вместо документ за преболедуван COVID-19 през последните 6 месеца, властите ще приемат и стар положителен антигенен или PCR тест като доказателство. Сертификатите за ваксинация ще влизат в сила 14 дни след поставянето на дозата, посочва здравният министър.

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация приветстваха мерките за стимулиране на туристическия сезон, но препоръчаха да се реализира рекламна кампания, която да позиционира България като безопасна туристическа дестинация и да обяснява изискваните документи за преминаване на границите. Строги правила за почивките в Гърция

Браншът очаква добър сезон, макар прогнозите да не могат да конкурират резултатите от преди пандемията.

Очакваме двойно повече туристи спрямо миналата година

Двойно повече чуждестранни туристи ще посетят България през тази година спрямо миналата 2020 г., посочи министърът на туризма в оставка Марияна Николова пред Нова телевизия. По думите й, за периода май – октомври се очакват 8.8 млн. туристи от чужбина.

„За нас е най-важно да уверим чуждите туристи, че сме безопасна и здравословна дестинация. Не случайно ни сме от първите, които обявяват правила за влизане в страната“, каза министър Николова. Според нея с издаването на зеления дигитален сертификат ще се възобновят пътуванията и хората ще могат да посещават различни дестинации свободно. Тя уточни, че днес Министерски съвет ще вземе решение за удължаване на извънредната епидемична обстановка и ще бъдат описани правилата за влизане в Република България.

Според Николова, след въвеждането на дигиталния зелен сертификат ще има реципрочност, защото няма как да се налага карантина, когато правилата важат еднакво за всички.

По отношение на влизането на чужденци от съседните страни и приоритетните ни пазари министър Николова поясни, че вече е стартирана масова реклама. „Има сериозни заявки от румънските туристи. Руските гости също проявяват интерес и към морския ни туризъм, и към поклонническия“, каза вицепремиерът. По думите ѝ ще има възможност ваксинираните да минават с по-бърз достъп и приоритетно през сухопътните ни граници, като се обсъжда и вероятността за отваряне на допълнителни пунктове.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички