Кипър дава ваучери за почивка на ваксинираните


Кипър дава ваучери за почивка на ваксинираните
Снимка: iStock

6848

Кипър започна да предлага субсидирани почивки на ваксинирани хора в опит да насърчи населението си да се имунизира срещу Covid-19, предава агенция Xinhua, позовавайки се на съобщение на кипърските власти.

От петък, 16 юли до края на август държавата ще плаща 35% от цената на нощувката в хотели и ваканционни апартаменти на хора, които представят сертификат, доказващ, че им е поставена поне една доза от една от одобрените от ЕС ваксини. Схемата предвижда максимална цена от 80 евро на вечер за двойна стая, с включена закуска при минимален престой от 3 нощувки.

От по-евтината почивка и то в пика на туристическия сезон в Кипър могат да се възползват всички постоянни жители на страната. За целта те трябва или да са ваксинирани, или да са преболедували Covid-19 през последните 6 месеца. Кипърците, избрали да се тестват всяка седмица, вместо да се ваксинират, нямат право на подобна отстъпка.

Около 25% от хотелите и хотелските апартаменти на острова са кандидатствали за участие в схемата, която включва и предлагане на намалени цени, обяви заместник-министърът на туризма Саввас Пердиос, цитиран от гръцкия вестник Kathimerini.

Целта е както да се увеличи процента на ваксинираните хора, така и да се помогне на хотелиерската индустрия да се справи с трудната ситуация на намалелия брой туристи от чужбина. Кипър свали вечерния час, отваря нощните заведения

Междувременно Кипърската федерация на работодателите призова своите членове да обмислят забрана за работа на служители, които отказват да бъдат ваксинирани.

В началото на лятото властите разхлабиха противоепидемичните мерки в опит да стимулират туристическия бранш. Вирусът обаче настъпи отново и случаите се повишиха, a повечето от заразените са млади и активни хора. Кипър се върна в червената зона на опасните държави, а много страни (сред които и България) изискват задължителен отрицателен PCR тест за пристигащите от Острова на Афродита.

Средната възраст на новозаразените намалява, тъй като хората под 40 години масово не са ваксинирани и не спазват на противоепидемичните мерки на места, където се събират повече хора.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички