Лятото в България още го няма, туристите - също


Лятото в България още го няма, туристите - също
Снимка: iStock

5663

Къде са туристите и почиващите, след като доскорошният служебен министър на туризма Илин Димитров чертаеше хубава картина за сезон'2023? Поне засега май не са го чули - това показва обобщение на в. "Сега" по темата.

В емблематичното за Черноморието ни име "Слънчев бряг" "все едно е паднала бомба" - това е цитат на зам.-председателя на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Елена Иванов пред TravelNews, която притежава комплекса "Империал ризорт". По думите на зам.-председателя на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Веселин Налбантов, само 10 хотела са пълни към средата на юни, а в останалите има под 10% заетост.

Няма ги германските туристи, като прогнозите са това лято да дойдат около 350 000 германци - през 2019 година бяха над 700 000. Като причини да не идват според хотелиерите се сочат войната в Украйна и влошеното положение на германската икономика т.е. хората са почнали да пестят. Засега от чуждите туристи в "Слънчев бряг" са започнали да пристигат британци и малко скандинавци. Чехи и поляци също се появяват, но те не може да спасят сезона. Българите и румънците все още не са тръгнали на почивка, поясниха местните хотелиери.

Средно с 15% е поскъпнала нощувката в хотел в "Слънчев бряг", споделят от бранша. Aĸo минaлaтa гoдинa цeнaтa e билa 180-190 лeвa нa дeн зa cтaя, тaзи гoдинa е oĸoлo 250-260 лeвa. Наред с това ресторантите и баровете също са вдигнали цените минимум с 15%. С около 10% са поскъпнали и плажните принадлежности - чадър и шезлонг.

ОЩЕ: Къде са обещаните многобройни чужди туристи по Черноморието?

Положението в "Златни пясъци" не е много по-оптимистично. "Преди години по това време вече има много туристи, сега ако вечерта се разхождаме по алеите и видим турист, викаме "Ура". В момента работната ръка в комплекса е повече от туристите", каза пред БНР хотелиерът Станислав Стоянов. Той също се пита откъде дойде този оптимизъм за силен сезон и не изключва да има много фалити в сектора. Подобно на Слънчев бряг и тук почивката е поскъпнала с 15-20%.

Българското Черноморие: Когато руснаците ги няма

В "Албена" отчитат добро начало на летния сезон. Но въпреки това курортът няма да може да достигне оборотите от преди пандемията, както вещаеше предишният министър на туризма. Същото обяви сегашният - Зарица Динкова, според която това лято ще посрещнем 4,5 млн. туристи, колкото и през 2019 г.

"В "Албена" ще възстановим до 80% от туристите, които са ни посещавали преди пандемията", каза пред TravelNews Велина Гюмова, старши мениджър "Продажби" в курорта.

И в Созопол не са доволни, особено и заради лошото време - това довело до искания за пренасрочване на резервации.

За българските туристи това лято цените на нощувките в малки семейни хотели и къщи за гости по цялото Черноморие са скочили между 10 и 30%. По-скъпа е и храната в заведенията, а чадър и шезлонг на плажа са по 7-8 лева.

Πo-eвтинa от Созопол излизa пoчивĸaтa в гpaдчeтa ĸaтo Kaвapнa, Axтoпoл, Царево. Taм cpeднoтo пoвишeниe нa цeнитe cпpямo минaлaтa гoдинa e c мeждy 5% и 10%.

Търговците в Созопол също засега правят много слаби продажби. "Няма ги руските туристи, които купуваха, и бяха добри туристи за нашия град. Няма ги немците, и скандинавците. По начало поляците винаги са били слаби туристи, защото почти не правят разходи извън ол инклузива", посочва търговка на централна улица в Созопол. Наблюденията й са, че сезонът от година на година става все по-къс - най-силен месец е юли, а след Аполония Созопол опустява.

По Северното Черноморие предимно уикенд туризъм се регистрира през юни, каза пред БНР Десислава Кирякова, хотелиер в Балчик. Гостите са основно румънци и интересът е същият като миналата година. Отказаните резервации са в рамките на обичайното и не са свързани със страхове от замърсяване на крайбрежните ни води след разрушаването на язовир "Нова Каховка”.

ОЩЕ: Украинските бежанци бягат от България в Гърция заради по-високо заплащане

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички