Министерството на туризма: Туристите имат право на избор при ползване на чадър и шезлонг в комплект


Министерството на туризма: Туристите имат право на избор при ползване на чадър и шезлонг в комплект
Снимка: iStock

3194

Право на посетителите е да избират ползването на платена или свободна зона на плажовете и броя и вида на плажните принадлежности. Ползването на чадър и/или шезлонг не може да се обвързва задължително в комплект или с други услуги на обекта на концесия, става ясно от позиция на Министерството на туризма.

Български туристи преди няколко дни бяха изгонени от платената зона на плаж „Иканталъка 2“ до къмпинг Св. Георги, община Каварна (с жълти чадъри), а на табела ясно е написано, че предлагат комплект от чадър и два шезлонга срещу 30 лв. и само чадър за 10 лв., пише Travelnews.

Сигналът беше подаден от онлайн платформата „Ние, потребителите“. „След като се настанихме на един от чадърите, към нас се приближи господин с ефирна походка с думите: „Добър ден, хайде сега да ми платите“ На въпроса: „колко ви дължим за чадъра?“ отговори, че дължим 30 лв. Последва неприятна полемика, която няма да описвам детайлно, но резултатът беше, че бяхме изгонени от „сянката му“. Доводите бяха, че „ако всеки така си поиска по един чадър, какво ще ги правим тези шезлонги“ и пр., граничещи с тотален идиотизъм, аргументи. Мисля, че е излишно да споменавам колко абсурдна и обидна беше цялата ситуация“, обясни потребител в групата.

„Във връзка с договор за възлагане на концесия за морски плаж „Иканталъка 2“ от 11.09.2020 г. на основание чл. 21, т. 17 от посочения договор, „ползването на чадър и/или шезлонг не се обвързва със задължително ползване на други услуги на обекта на концесия“, обясниха от Министерството на туризма. Концесионер е компанията „Лайтхаус бийч“ ЕООД, част от групата „Лайтхаус голф енд СПА хотел“ АД на строителния предприемач Георги Чуклев, установява проверка на TravelNews в Търговския регистър. Голф игрището попадна в защитената зона „Комплекс Калиакра“ по НАТУРА 2000, формирана от МОСВ през 2017 г. след сериозно забавяне.

„През целия летен сезон служителите от специализираната администрация на Министерството на туризма извършват планирани и извънредни проверки на място на морските плажове, включително и по подадени сигнали от граждани. При установяване на нарушения се предприемат действия по налагане на предвидените в договора и закона санкции“, обясниха от ведомството.

„Продължава да се среща неприятната нелоялна практика да се отдават задължително в комплект чадърите и шезлонгите на плажа. Например, 2 шезлонга с чадър или пък 4 шезлонга и един по-голям чадър“, заяви основателят на онлайн платформа „Ние, потребителите“ Габриела Руменова. „Съществуват различни семейства, различни компании. Ако са трима или петима, трудно би могла да се направи композиция, която да не увреди икономическите интереси на потребителите. Но, когато на такива места поискаме да ползваме своя компилация, различна от предварително обявения комплект, получаваме отказ“, коментира тя.

Според Руменова тогава става въпрос за нелоялна търговска практика, която трябва да бъде преустановена. Според нея съществуващото произнасяне от Комисията за защита на потребителите и от Министерството на туризма, че практиката е нелоялна трябва да бъде знак и за останалите търговци, че не следва да го правят, а пък контролният орган е нужно да следи навсякъде и постоянно, за да може всички случаи да бъдат санкционирани.

Руменова допълни, че потребителите трябва да имат право да поискат комбинацията, която им е необходима в зависимост от това колко човека са, кой какво ще ползва – шезлонги, барбарони, собствени плажни кърпи и др.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Ето колко плащаме за чадър и шезлонг на морето

Скъпо лято: 40 евро за разпъване на хавлия на плаж в наша съседка

Цените в чадърите, шезлонгите и почивката в Гърция се променят

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички