На Малдивите ще ваксинират туристите на място


На Малдивите ще ваксинират туристите на място
Снимка: iStock/Guliver

5579

Малдивските острови скоро ще предлагат на туристите ваксинация срещу COVID-19 на място още при пристигането. Това ще бъде част от мерките за спасяване на туристическия сектор на страната. Стратегията носи името "3V" или казано с други думи "посещение, ваксинация, ваканция" (visit, vaccinate and vacation), обяснява туристическият министър на страната Абдула Маусум в интервю за CNBC.

В момента посетителите на Малдивите трябва да представят негативен PCR тест и доказателство, че имат резервация за хотел, за да бъдат допуснати в страната. Но здравната агенция на островната държава готви обявление, че ваксинираните туристи ще могат да влизат без допълнителни рестрикции. Хотел в Малдивите осигурява служител, който да ви снима за Instagram

Островната държава в Индийския океан, позната по света с тропическите си плажове, е силно зависима от туристическата си индустрия. Около 67% от брутният вътрешен продукт на страната се генерира директно от този сектор.

Малдивите все пак няма да прибързват с новата стратегия, тъй като първи приоритет е местното население. Плановете ще се задвижат след като гражданите на страната получат първата и втората си ваксинация, става ясно от думите на Маусум.

Към днешна дата, около 53% от населението на островната страна, което възлиза на 530 000 души, е получило първата доза от ваксината, показва сайтът за следене на ваксинациите по света на Reuters.

Около 90% от персонала на първа линия в туристическия сектор е ваксиниран с първа доза, съобщава малдивският министър. Той не дава информация дали туристите ще трябва да плащат за ваксинация на място, казвайки само, че наличността на достатъчен брой ваксини няма да е проблем.

По думите му, Малдивите са получили ваксини като дарение от Индия, Китай и Световната здравна организация, като страната е поръчала и допълнителни бройки от Сингапур. "Не мисля, че доставката на ваксини ще е проблем, тъй като населението ни е сравнително малко. Квотата, която получаваме от различни организации и приятелски държави също ще помогне", казва министърът на туризма.

Според него, стратегията за възстановяване на туристическия поток е необходима, за да може страната да достигне заложената цел от 1.5 млн. туристически посещения и 10 млн. нощувки през тази година. 5 причини да посетите Малдивите през май

От началото на годината Малдивите отчитат 350 000 посетители. Туристите, които са главно от Индия, се възползват от занижените изисквания за влизане в страната. Доста туристи резервират хотели за дълги периоди, тъй като Малдивите са популярна дестинация за хора, които могат да работят от разстояние. По думите на Маусум, този вид почивка се превръща в доста популярен формат, като в страната често отсядат богати изпълнителни директори на различни компании, които превръщат почивката си в работа от разстояние.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички