Над 23 000 ученици и учители са били на безплатна лятна почивка


Над 23 000 ученици и учители са били на безплатна лятна почивка
Снимка: iStock

2495

Повече от 330 хотела и места за настаняване са подпомогнати по програмата "Отново заедно". Те се намират както по Българското Черноморие, така и в планински населени места и курорти. Учениците, пътуващи по програмата са отсядали основно в три-звездни места за настаняване, като те са общо 149. Следвани са от хотелите с две звезди – 100, а тези с четири звезди са 83. Сред избраните за ученическите лагери места за настаняване има и 5 звездни хотели, съобщават от Министерството на туризма.

Сред предпочитаните дестинации за ваканциите са Китен, Албена, Златни пясъци, Слънчев бряг, Банско, Приморско. Има групи, посетили Несебър, Пампорово, Свети Влас, Шкорпиловци, Боровец, Царево, Чепеларе, Трявна и др.

Програмата за безплатни почивки се радваше на голям интерес, като по нея се записаха 20 900 ученици и 2178 учители от 759 училища в цялата страна. За всеки участник е осигурен шестдневен туристически пакет на стойност 500 лв. Офертата включва настаняване с пет нощувки, храна, транспорт, застраховка и допълнителни дейности.

Изразходените средства до момента са 11,183 млн. лв. Предвиденото финансиране по мярката е 15 млн. лв., които се отпускат от държавния бюджет. Средствата, предвидени за мярката, които все още не са използвани, остават, за да бъдат изразходени в подкрепа на туристическия сектор.

Безплатните почивки за ученици трябваше да продължат до края на август, но схемата беше прекратена преждевременно заради ръста на заразените в страната и особено в морските ни курорти. Все пак кандидатствалите до 16 август включително ще имат възможност да отидат на безплатна почивка.

Програма "Отново заедно" е насочена към подпомагане на туристическия бранш за преодоляване на последиците от пандемията и възстановяването му от кризата. Резултатите до момента показват, че заложените цели се постигат и ефектът от нея е осезаем, посочват от туристическото ведомство.

Друга важна цел на програмата е да помогне на децата да преодолеят изолацията по време на дистанционното обучение. Дейностите по време на безплатните почивки обогатяват културата на учениците и стимулират физическата им активност.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички