Недостиг на спасители по морето и това лято


Недостиг на спасители по морето и това лято
Снимка: БГНЕС

4294

Концесионерите на плажове за поредна година отчитат все по-голям недостиг на морски спасители. Сред основните причини е остарялата нормативна база с текстове в нея от 60-те години. Друг проблем за недостига е признаването на стажове на младите спасители. Това споделя Николай Димитров от сдружението на концесионерите за БНР. Тази година той е подновил правоспособността си за морски спасител на плажа в Крайморие заради недостатъчното кадри. Няма недостиг на спасители за летния сезон

Интересът също е слаб. По думите на Димитров при проведен изпит за спасители преди дни от 22-ма желаещи са се явили едва 7, като от тях само 3-ма са за море, а 4-ма за басейн. "Все по-зле става положението със спасителите, които желаят да работят на море. Направихме предложения от Асоциацията на стопаните на морски плажове, чийто зам.-председател съм аз. Налага се промяна в Наредбата, която е от 60-те години, тъй като сега реалността е друга", споделя специалистът.

Сред предложенията са в университетите с достатъчно плувни спортове – водна топка, плуване, студентите да се обучават и за спасители на море. И ако такъв спасител иска да кара стаж за спасител на плаж, то този стаж трябва да му се признава. "Искаме Министерството на образованието и Министерството на здравеопазването да променят това, защото при студенти, които се обучават по медицина стажът им се зачита, а на плувците – не", заяви Димитров. Сред исканията са да се изравнят критериите, като са предложени кои текстове да бъдат променени, за да минат на комисии и да бъдат гласувани в НС. 

По отношение на заплащането условията у нас са по-добри. По думите на концесионера на Канарските острови, Тенерифе, заплатата е 900 евро и осигуровки, или 1800 лева в момента у нас заплащането е същото. "Само че спасителите там са много по-зле екипирани, отколкото по нашите плажове", добавя той и отбелязва, че спасителите също са потенциална жертва на инциденти в морето. Заплатите на българските спасители се доближиха до тези в другите държави

Според Димитър Калинов отговорността на спасителите по морето е изключително голяма, защото отговарят за голяма зона и това прави е причината длъжността да се смята за не толкова атрактивна през летния сезон. "Отговорностите са големи. Спасителните постове са на много по-голямо разстояние заради пандемията. Това увеличава още повече отговорността ни", споделя спасителят. От 1 юли спасителите на плажа в Крайморие стават от 4 общо 11. 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Спасители предупреждават за мъртво вълнение в Черно море 

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички