Новите мерки отказват чужденците от зимните ни курорти


Новите мерки отказват чужденците от зимните ни курорти
Снимка: БГНЕС

12445

Хотелиери от трите зимни курорта – Банско, Боровец и Пампорово се оплакаха от масова отмяна на резервации заради въвеждането на задължителен отрицателен PCR тест за влизащите в България от 29 януари.

Мярката беше въведена със заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов с цел ограничаване на разпространяването на коронавируса. Изискването за задължителен отрицателен PCR тест за влизане в страната ще бъде в сила до края на април.

Всички пристигащи трябва да представят документ, с който да удостоверят, че не са заразени с коронавирус. Изследването трябва да е направено до 72 часа преди влизането у нас. Изключение ще се прави само за транзитно преминаващите, за шофьорите на автобуси и камиони, както и за екипажите на кораби и самолети. Хората, които нямат отрицателен PCR тест, ще трябва да останат под 10-дневна карантина.

Това е пореден удар срещу туристическия бранш в и без това слабия сезон, в който се борим за оцеляване, обявиха представители от зимните ни курорти. Те са изпратили искане до вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова и до здравния министър мярката да бъде променена. Предлагат туристи със сертификат за извършена ваксинация да не подлежат на тестване по границите ни. Като компромисен вариант се надяват мярката да бъде отложена поне до 15 февруари.

Масовата отмяната на резервации е от туристи от Румъния, Сърбия и Македония. Причината е, че изискването натоварва допълнително бюджетите на туристите. За едно четиричленно семейство почивката се оскъпява с още 260 - 300 евро, посочиха хотелиери. В същото време условията и в трите курорта са идеални за ски. Стотици турски семейства идват на ски у нас

След трудния старт в началото на сезона в момента Пампорово се връща към добрите си дни с най-добрите условия за ски за последните 3 години, казва Мариян Беляков, директор на "Пампорово" АД пред Mediapool. Новата мярка е довела до отмяна на резервации в курорта. Бизнесът не я одобрява, защото идва 3 дни преди началото на зимната ваканция в Румъния. "Надяваме се да бъде отложена или поне да не се изисква PCR тест за туристите от съседните ни страни, които посещават зимните ни курорти сега", допълва Беляков.

Подобна е картината и в Банско, където има хотели, в които резервациите са изцяло отменени от 1 февруари. "Тази година положението е лошо, въпреки отличните условия. През седмицата хотелите се пълнят на 20-30 на сто от капацитета си, а през почивните дни до 40% основно с българи, румънци и сърби", обяснява пред Mediapool Горчо Пасев, член от Обединение "Бъдеще за туризма". Колко ще ви струва една седмица в Боровец?

"Очакваме през февруари да дойдат ваксинирани гости от Израел, но сега не се знае", казва пред БНР Зорка Тумбакиева от Съюза на туристическия бизнес в Банско. По думите ѝ в заповедта на здравния министър не е посочено дали изискването за PCR тест ще важи и за ваксинирани туристи.

Освен с влизащите в страната чужденци, проблем има и за прибиращите се от екскурзии в Дубай и Занзибар българи, посочиха от Обединение "Бъдеще за туризма". Двете дестинации станаха хит сред сънародниците ни, тъй като не се изисква PCR тест. Сега обаче за да се приберат обратно в България те ще трябва да представят или отрицателен PCR тест или ще бъдат поставени под 10-дневна карантина. Българи окупираха Малдивите и Занзибар по празниците

За това от Обединение "Бъдеще за туризма" искат отмяна на изискването за карантина при отрицателен PCR тест, направен до 24 часа след влизането в страната на български граждани, както и отпадане на изискването за PCR тест за тези, които са ваксинирани.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички