Пакетите за Коледа и Нова година включват и PCR тест


Пакетите за Коледа и Нова година включват и PCR тест
Снимка: iStock

3912

Туристическите пакети за ваканции в чужбина около коледните празници тази година ще са с включен PCR тест. Това съобщава вестник "24 часа" на база проверка на офертите в големите туристически агенции, които въпреки кризата предлагат посрещане на празниците зад граница. Самите оферти са значително по-малък брой – едва около 1/10 от миналогодишните, но цените са приблизително същите спрямо година по-рано.

Поне 6 от десетте най-големи туроператорски фирми в България включват в цената на пакета не само медицинска застраховка, която покрива и разходите за престой, карантина и лечение на COVID-19, но са добавили и PCR тест, в случай че съответната държава въведе такова изискване.

Това е финансово доста рисковано за фирмите, тъй като, ако цената на пакета за един човек е около 500 лв., PCR-ите за четиричленно семейство ще излязат също около 500 лв. Най-вероятно обаче туроператорите са сключили договори с лаборатории и в случай че се налагат тестове, ще ги платят по цени на едро.

Макар и единици, не липсват оферти и за екзотични пътувания по Коледа и Нова година за Бразилия, Танзания, Южна Африка и др. За там обаче едва ли ще се наложи да се правят PCR-и, защото в южното полукълбо сега е лято и разпространението на пандемията не е толкова силно, че да се налага властите да изискват отрицателен тест за влизане в страната.

"Процесът започна още в края на септември, когато се заговори, че се задава нова вълна на пандемията. Колегите са сключили договори с лаборатории или поне имат уговорки", обяснява пред "24 часа" председателят на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции Димитър Попов.

От бранша обаче се оплакват, че и малкото хора, които се интересуват от оферти за Коледа и Нова година, първо питат какви са неустойките, ако не могат да заминат поради затваряне на границите. Интересува ги и кога ще си получат парите обратно, а едва след това гледат цените.

Важно е да се знае, че резервациите, които се правят в момента, предвиждат връщане на цялата предплатена сума в рамките на 14 дни от датата, на която пътуването е отложено, както по принцип е записано в Закона за туризма.

За резервациите, направени преди края на септември, обаче важи правилото, че парите се възстановяват в пълен размер в рамките на 12 месеца. Вилата под наем - предпочитано място за Нова година

Офертите за Коледа и Нова година не са дори 1/10 от миналогодишните като брой. Дори най-големите туроператорски фирми предлагат ограничен брой оферти за Нова година в Банско, Пампорово, Боровец, Хисаря и др., както и обичайните Охрид, Белград, Истанбул, Анталия, Гърция и др.

4 дни с автобус до Истанбул с посрещане на Нова година там например струва 485 лв., но без новогодишната вечеря. Същата програма за Охрид е 418 лв., но за ранни записвания, които се правят в момента, иначе цената е 475 лв. Колко ще ви струва една седмица в Боровец?

Почти толкова излизат 4 дни по Коледа или Нова година в 4-звезден хотел в Банско или Боровец. Допълнителна трудност за прекарването на Коледа и Нова година в България представлява проблемът със заведенията. Според заповедта на здравния министър, която засега важи до края на ноември, заведенията не могат да работят след 23:30 часа.

Ако това ограничение се удължи с още един месец, всички ресторанти и дискотеки, които събират пари за куверти за Нова година, на практика ще са нарушители. Кувертите за Коледа и Нова година поскъпнаха заради Covid-19

Някои туроператори предлагат и самолетни екскурзии за празниците във Виена, Прага, Будапеща и другаде, които са по около 1000 лв. на човек. Всички те са със задължителна медицинска застраховка, покриваща и разходите за карантина и лечение на COVID-19. Тази застраховка обаче не важи за хора над 65-годишна възраст, за които се плаща отделно, и то по-скъпо.

Екзотичните пътувания – в Тайланд, Бразилия, Танзания, Южна Африка и другаде, по правило са 10-дневни, като започват в дните преди Коледа и връщането е след 1 януари 2021 г. Те струват минимум 4000 лв. на човек.

Рискът при тези екскурзии обаче е много голям, защото ако се запишат под минимума клиенти, което сега е напълно възможно, пътуването пропада. Туроператорът ще върне платеното след Нова година, но хората, които не искат да си стоят вкъщи за празниците, ще трябва тепърва да си търсят къде да ходят.

Прави впечатление, че януари, февруари и март са почти празни откъм екскурзии и много туроператори изглежда са отписали напълно първото тримесечие на 2021 г. Повечето нови оферти са от април нататък, очевидно с надеждата, че дотогава ще почне масова ваксинация и пандемията ще отшуми. "Това явление не е само у нас, чуждите туроператори също отписаха тази зима и правят програми направо за лятото на 2021 г. и за следващата зима", каза Димитър Попов.

Зимните курорти ще разчитат на туристи от Турция

Преди два дни например "Болкан Холидейс" обяви, че спира цялата си чартърна програма за България за тази зима, а тази компания докарваше много британци. Тази година обаче никой не си прави илюзията, че ще дойдат британци. Очаква се ръст сред чуждите туристи да има единствено от Турция. 144 000 жители на южната ни съседка са почивали в България между декември 2019 и март 2020 г.

Миналата зима у нас са дошли 1,5 млн. чужди туристи, но за тази зима се очаква спадът им да е поне 60%, а може да достигне и до 80%. Много хотели в зимните курорти няма да работят и човек трябва предварително да проверява внимателно къде ще бъде отворено. Самите курорти обещават да спазват всички противоепидемични мерки – услугите ще се плащат предварително онлайн, ще има дистанция между хората, така че да се избегне всякакъв физически контакт.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички