Палатките на минимум 3 м. разстояние извън къмпингите


Палатките на минимум 3 м. разстояние извън къмпингите
Снимка: istock

7510

Палатките и кемперите, които са разположени извън територията на морските плажове, пясъчните дюни и категоризираните къмпинги, трябва да имат разстояние помежду си от минимум 3 метра. Това предвижда проект за нова Наредба за условията за определяне на местата за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани извън територията на морските плажове, пясъчните дюни и категоризираните къмпинги, която е публикувана за обществено обсъждане в портала Strategy.bg. Документът представлява наредба към Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

Местата за разполагане на палатки и кемпери извън къмпингите могат да се обособяват в поземлени имоти или части от тях, до които има осигурен транспортен достъп, в горски територии или в земеделски земи, както и в незастроени имоти, включени в границите на урбанизирани територии, без промяна на предназначението им, за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани в периода от 1 май до 30 септември, сочи проекта за наредбата. Тези места могат да се обособяват в поземлени имоти или части от тях, собственост на държавата, на общините, на частни физически или юридически лица.

Палатките и кемперите трябва да имат разстояние помежду си от минимум 3 метра. Разстоянието от оградата на обособената територия трябва също да е минимум 3 метра, а от прилежащата зона на придвижване на превозните средства – не по-малко от 2 метра. Съотношението на общата площ на обособените места за разполагане на палатки, кемпери или каравани към общата площ на имота или на частта от имота не може да бъде повече от 70 %, пише в проекта за наредба. На всеки 30 души трябва да има поне 1 химическа тоалетна, която да се намира не по-близо от 5 метра от обособените места за палатки и прочее.

Освен всичко това, лицата, които получат разрешение за обособяване на подобни места трябва да осигурят охрана, чистота, опазване на околната среда и горите. поддържане на химическите тоалетни, да регистрират всички посетители и да събират заплащане за престоя.

Разрешение за обособяването на местата става със заповед от кмета на общината, като е определено, че обособяването на местата ще бъде за срок до 3 години във времевия период от 1 май до 30 септември, става ясно от мотивите към проекта.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички