Планинските курорти на България посрещат зимния сезон с готовност


Планинските курорти на България посрещат зимния сезон с готовност
Снимка: iStock

5610

Основните ски курорти на България са готови за зимния туристически сезон. Проблемите на някои от зимните ни курорти са същите каквито бяха и през миналата година, а за някои тях и повече от 30 зими. Те са свързани най-вече с развитието на ски инфраструктурата, която пречи дестинация България да стане конкурентна на западните държави в сектора на зимния туризъм. За целта обаче трябва да бъдат направени промени в редица закони. Част от тях бяха подготвени, а други предстои да се разработят, а в този процес са ангажирани редица ведомства. Това стана ясно по време на обсъждане в парламентарната Комисия по туризъм на тема "Подготовка за зимен туристически сезон 2023-2024 г. - перспективи и предизвикателства". В дискусията участваха представители на законодателната, изпълнителната и местната власти, на бизнеса, браншови организации.

Витоша вече не е курорт

Изпълнителният директор на "Витоша ски" АД Ян Калчев заяви, че положението на Витоша за последните двадесет години е изчакване на промяна на закони и концепции и липса на визия за планината. Витоша вече не е никакъв курорт, а през осемдесетте години туристическата база през зимата беше запълнена в продължение на пет месеца, каза Калчев. Той допусна, че тази зима децата ще ходят на ски училища в к.к."Боровец“, защото съоръженията на Витоша са опасни за ползване. Съоръжения и проекти са "на трупчета" заради липса на време - краткият живот на няколко парламента, както и на организация, а в това време много съоръжения остаряха и поддръжката им вече е невъзможна, каза Калчев. Той отбеляза необходимостта от законова промяна във връзка със ски съоръженията.

Областният управител на Област София Юлиян Леков акцентира върху проблема с довеждащия път София - Боровец, който по думите му е в много лошо състояние и изрази надежда след предприетите мерки следваща година да започне основният му ремонт. Проблеми има и с качеството на питейната вода. Отдавна ВиК асоциациите са загубили съдържанието си и не са отговорни за нищо, допълни областният управител.

Още: Британците не искат в българските зимни курорти преди да са сигурни, че има сняг

Банско посреща зимата с готови за работа съоръжения, които са минали профилактика, в готовност са и оръдията за сняг, каза Мая Христоскова, изпълнителен директор на "Юлен" АД. Очакваме много туристи заради кръговете от световната купа през февруари, допълни тя. Христоскова постави въпроса за втори лифт заради огромното струване от чакащи пред сегашния. Да се чака по три-четири часа, при ниски температури, е неприемливо за туристите, допълни тя.

Няма нови лифтове

От двадесет години няма построени нови лифтове, това означава, че има нещо кардинално сбъркано, каза новоизбраният кмет на община Банско Стойчо Баненски. Ние не искаме милиони, а законодателни промени, които би трябвало държавата да ги разреши по най-лесния начин, за да може да се отвори икономическото развитие на общините, допълни той. Никакви хотели, ние в Банско сме против застрояването, искаме спортна инфраструктура, заяви кметът и посочи, че зимният туризъм е въпрос на законодателни промени. След като те се вземат, първият лифт ще може да бъде построен след три години, каза още Баненски.

Христо Зайков, заместник-кмет на община Разлог, постави проблема със спирането на тока в с. Баня, липсата на екологичен и "може би дотиран от държава транспорт" между Разлог, Банско и Белица, който да бъде използван и от туристите. Друга необходимост за туристическата свързаност е създаването на велоалеи. Проблем, свързан с липсата на работна ръка, е нежеланието на кандидатите за работа да сключват трудови договори, защото междувременно са на трудовата борса след краткотрайна работа в западни курорти. ВиК проблемите и високата цена на водата във връзка с водните асоциации, също бяха сред откроените от заместник-кмета на Разлог проблеми.

Мариян Беляков, изпълнителен директор на "Пампорово" АД съобщи, че тази година има индикация за малко по-ранен старт на сезона и той най-вероятно ще започне още от събота или неделя с производството на изкуствен сняг. Всяко късно стартиране води до потенциален крах на ски сезона, допълни Беляков. Той посочи, че по неокончателна информация се очаква да има частично откриване на сезона на 8 декември. Беляков изтъкна необходимостта от изграждането на нови лифтове съоръжения и даде пример с възможност, уредена в Закона за енергетиката за линейните съоръжения, които по думите му са сходни на лифтовите стълбове, като изтъкна необходимостта и за тези съоръжения да бъде облекчен режимът за изграждане. За да бъде построен един нов лифт се минава през ада, образно илюстрирана процедурите той. Други проблеми пред развитието на зимните ни курорти са свързани с темата за промяната на предназначението на горските територии, както и като цяло с дефиницията "национален курорт", която по думите на Беляков освен да спъва развитието им, не прави нищо друго.

Още: Изпратихме ли най-силния зимен туристически сезон за XXI век?

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички