По-евтино и по-готино: Студентският празник се мести в Сърбия и Турция


По-евтино и по-готино: Студентският празник се мести в Сърбия и Турция
Снимка: iStock/Guliver

14394

Студентският празник тази година ще е по-различен. Вместо в обичайните родни курорти Банско, Боровец, Пампорово и Велинград, празненствата за 8 декември се пренасят в съседните Сърбия и Турция.

Студентите са привлечени от ниските цени, богати трапези и разнообразна програма, която им предлагат съседите за празника. Срещу само 150-200 лв. в Сърбия младежите получават празнични вечери с жива музика и пиене без лимит. В цената са включени 2-3 нощувки в хотел и транспорт, пише вестник "Телеграф".

Местата са най-разнообразни - от близките Цариброд и Пирот, през Ниш и курортите в района чак до столицата Белград.

Повечето от пакетите включват и екскурзовод на български, който представя забележителностите в района. В Пирот ще ви заведат до Момчиловата крепост, която е била владение на Момчил юнак. Подобни оферти има за Ниш, етно село Сърна, Вранячка баня, Соко баня и други популярни сръбски курорти.

Оркестрите в Сърбия обичайно свирят до зори или докато има хора в кафаната, а купонът е гарантиран. Заведенията и повечето от хотелите в западната ни съседка масово са резервирани от българи. За 8 декември всичко е пълно, а за Нова година местата са все по-малко.

Отиваме в Ниш, вместо във Велинград

"Прегледах офертите у нас и при сърбите. Тук за тези пари, че и доста повече, ми предлагат просто една вечеря. Включват 50 или 100 г аперитив, чаша, някъде бутилка вино и това е. При сърбите се яде и пие на корем. Естествено, че ще отидем в Ниш, а не във Велинград", споделя пред вестника студент по биология втори курс. 100 лева за нощувка на 8 декември и Нова година

Друг негов колега обяснява, че за втора поредна година ходят в Сърбия. "Миналата година бяхме по-малко, защото имаше ограничения заради ковида, но сега няма никакви ограничения и всичките ми колеги са фенове на купона там. Направихме си резервация още през септември. Вече няма места", казва младежът.

Традиционно съседите дават всичко от себе си за гостите и ходилите веднъж, искат да повторят. Цените са двойно по-евтини от България, а обслужването е много по-добро. "Уви у нас вече туризмът мина в друго русло, търси се печалба на всяка цена, но се пренебрегва комфорта на туриста. Определено конкуренцията от Сърбия тази година удря по българските хотелиери и ресторантьори", коментира пред изданието шефка на една от големите турагенции, която предлага разнообразни почивки на Балканите и в Турция.

А защо не в Турция?

Турция, която в последните години се превърна в най-желаната туристическа дестинация за българите, също предлага изгодни оферти на студентите. 3 нощувки със закуска в тризвезден хотел в Истанбул струват само 148 лв. Хотел от същия клас в Тетевен таксува по 220 лв. на човек за две нощувки със закуски и една празнична вечеря, а четиризвезден хотел в Чепеларе е обявил цена от 265 лв. за две нощувки със закуски, празнична вечеря и диджей. Колко пари ще трябва да заделят студентите за 8 декември?

Местата за настаняване у нас включват в офертите си допълнителни екстри като оркестър или вечеря за 8 декември, но пък в офертите от Турция влиза автобусният транспорт, посещение в Одрин и са с една нощувка повече.

Поради всички тези причини тази година много от българските студенти ще посрещнат своя любим празник в чужбина, и то без да се замислят.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Хотелите в Банско пълни за 8 декември и Нова година

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички