Пожарите в Гърция доведоха до отменени полети, затворени хотели и евакуирани туристи


Пожарите в Гърция доведоха до отменени полети, затворени хотели и евакуирани туристи
Снимка: Getty Images

3498

Заради жегите в някои части на Европа избухнаха големи пожари, които не само застрашават здравето и живота на много хора, но и навредиха сериозно на туризма. Хиляди хора бяха евакуирани от домове и хотели на гръцкия остров Родос, след като горски пожари обхванаха големи части от него.

Гръцката противопожарна служба заяви пред BBC, че се извинява за това, което нарече „бъркотия“ на острова, като предупреди, че ситуацията може да се влоши заради времето.

Островът се бори с горски пожари, подклаждани от силни ветрове от вторник, докато Европа се справя с предизвикателна гореща вълна.

5 хеликоптера и 173 пожарникари действаха в района, като се съобщава, че 3 хотела в района на Киотари са пострадали от пожар. Засегнати са и районите на Лаерма, Лардос и Асклипио.

Частни лодки са се присъединили към гръцката брегова охрана, за да съберат хора от плажовете в източната част на острова. Съобщава се и че кораби на гръцките военноморски сили се насочват към района, популярен сред туристит

Гръцката телевизия показа дълги опашки от туристи с куфари, откарани на безопасно място, на фона на дим.

„Току-що избягахме от 5-звезден луксозен курорт с лодка при тежки условия. Трябваше да следваме инстинктите си, а не указанията. Лоша видимост, вдишване на дим, без реални указания“, споделя турист пред BBC. Сега той лети за дома, въпреки че багажът на семейството още е в хотела.

Туристическата компания TUI обяви, че малък брой нейни хотели са били засегнати и премества клиентите си в алтернативно настаняване като предпазна мярка.

Пожарникарите продължават да се борят с десетки горски пожари в цялата страна. Район на запад от Атина е сред най-тежко засегнатите райони, заедно с Лакония в южната част на Пелопонес и остров Родос.

А властите предупреждават за много висок риск от нови пожари, тъй като температурите продължават да се покачват.

Хората бяха посъветвани да си останат вкъщи, а туристическите обекти – включително древния Акропол на Атина – ще бъдат затворени през най-горещите части през следващите 2 дни.

Пожари горят и на островите Корфу и Евия, като гръцките служби за спешна помощ издадоха заповеди за евакуация в няколко части на Корфу.

Британската авиокомпания Jet2 отмени всички полети и ваканционни оферти до Родос в неделя. Holiday group TUI също отмени всички ваканционни пакети за гръцкия остров до вторник включително заради продължаващите горски пожари, гласят изявления на двете компании. TUI временно спря новопристигащите в засегнатите хотели в Корфу за понеделник и вторник заради продължаващите горски пожари.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Има ли български туристи до пожарите на Родос и Корфу?

Нови правила в Гърция: Забраниха плажа за деца в определени часове

Пет причини да не почивате в Гърция това лято

Затвориха Акропола в Гърция. Защо?

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички