Заради екстремните жеги: Гърция забранява плажа за деца между 12 и 17 часа


Заради екстремните жеги: Гърция забранява плажа за деца между 12 и 17 часа
Снимка: iStock

4211

Очаква се втора гореща вълна да нахлуе в Гърция. Ще има 3 фази с продължителност най-малко 5 дни. Прогнозите сочат, че температурите в Гърция може да достигнат 45°C.

Още при първата гореща вълна, на 11 юли, дирекция „Социална солидарност“ отвори климатизирани помещения, където гражданите да прекарват времето си прохладно. Осигурено е присъствието на медицинска сестра, която дава здравни съвети и се справя с всякакви инциденти на дискомфорт.

По плажовете в южната ни съседка вече е забранено деца да пребивават между 12 и 17 часа.

В общинските клиники на Община Атина е пусната телефонна линия за помощ, чрез която се предоставят съвети и инструкции за справяне със здравословни проблеми на гражданите и особено на принадлежащите към уязвимите групи.

Екипите на Центъра за солидарност, които се състоят от медицински сестри и психолози, продължават да бъдат близо до бездомните ден и нощ.

Четири смени работят по улиците, предлагайки студена вода, храна и стоки от първа необходимост на хората, които не желаят да бъдат преместени, дори временно, в приютите за бездомни.

Специални грижи са положени и за животните и птиците в градските паркове и горички, както и за бездомните кучета и котки. Поставени са специални питейни съдове за снабдяване с прясна вода, както и гнезда за птици.

Музеите ще работят със съкратено време, включително и Бялата кула в Солун. Ще работят 4 часа по-малко и ще затварят в 16:00 часа за между 20 и 23 юли. През тези 4 дни музейните обекти с традиционно работно време от 08:30 до 15:30 часа ще затварят 2 часа по-рано от обичайното – в 13:30 часа.

Акрополът в Атина ще бъде затворен в най-горещите часове от деня от 12:00 до 17:00 ч за първи път поставиха тенти на двата входа.

Горските пожари на север и на запад от Атина продължават да горят неконтролируемо. Стотици хора бяха евакуирани. Властите предупредиха жителите и посетителите на Гърция, да останат на закрито. Всички паркове в Атика са затворени заради риск от пожар. От гражданска защита забраняват разходки в горите и райони, където рискът от пожар е висок, предава „24 часа“.

Необходимостта от защита на работещите в почистващия сектор от топлинен стрес, промени графика за сметосъбиране, сутрин и вечер с почивка между 11:00 и 17:00 часа. Предвид екстремно високите температури и съображения за обществено здраве се умоляват гражданите и фирмите да не изхвърлят отпадъци в кофите, особено ако са пълни.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Затвориха Акропола в Гърция. Защо?

Рекорден брой туристи: Въвеждат ограничения в най-посещаваните дестинации в Европа?

Пет причини да не почивате в Гърция това лято

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички